Hårtork

Bäst Hårtork
Snabbmeny:
Toppval Hårtorkar Vanliga frågor


Att ha en hårtork hemma är något av ett måste för väldigt många. I synnerhet personer med långt hår, eller väldigt tjockt hår, brukar behöva en sådan. Utan hårtork kan det ta timmar för håret att torka, med en bra hårtork räcker det vanligtvis med några minuter. Det är med andra ord väldigt stor skillnad. Hur snabbt och effektivt det går att torka håret beror dock även på vilken tork du väljer att köpa. Vissa är betydligt mer effektiva än andra. Om du vill ha ett råd innan du köper en produkt av den här typen, blir det därför att välja produkt med ordentlig omsorg och att ta hänsyn till hur snabbverkande och effektiva de olika alternativen är.

Viktiga saker att ta en titt på

Att välja ut en produkt när det finns ett stort utbud är inte lätt. Det gäller egentligen oavsett vilken typ av vara det gäller. Hårtorkar är inget undantag. Det finns gott om olika alternativ. Utbudet är stort. Det innebär också att du behöver göra ett större sorteringsarbete innan du slår till och genomför ett köp. Om du bara vet vad du ska titta på blir dock detta ganska enkelt. Här ska vi gå igenom de viktigaste funktionerna när du ska köpa en ny hårtork.

Effekt och temperatur

Något som du verkligen behöver granska är de olika hårtorkarnas effekt och temperaturer. Här kan det skilja en hel del mellan olika produkter. Vissa produkter har flera olika värmesteg att välja mellan och somliga är även försedda med ett kalluftalternativ. Vad gäller blåseffekten kan det också skilja mycket. Det här är också den kanske enskilt viktigaste aspekten som avgör hur snabbt det går att torka håret torrt. Det är en stark rekommendation att välja en kraftfull hårtork med god effekt. Det gör att håret kan bli torrt snabbare, utan att det slits mer än nödvändigt. Det är dock av största vikt att du inser att hög effekt och hög temperatur inte behöver vara sammanlänkade. En allt för hög temperatur förstör hårstråna, och leder lätt till att håret ser frissigt och förstört ut.

Effekt och temperatur vid val av hårtork.

Detta vill du naturligtvis undvika. Ta därför en titt på vilka temperaturinställningar som finns och säkerställ att det antingen går att välja en temperatur som inte är högre än vad som rekommenderas för att undvika förstörelse av håret, alternativt att den högsta temperaturen håller sig under den maxgräns som brukar nämnas. Vissa hårtorkar är effektiva men har ändå en relativt låg högsta temperatur runt 70 grader. Det är väldigt positivt för hårets välbefinnande. Andra blir betydligt varmare och kan då leda till ett slitet hår som ser glanslöst ut.

 

Ljudnivån spelar roll

Ljudnivån är förmodligen inte det första du tänker på när du ska köpa en hårtork. Det är dock något du kan komma att ångra att du inte tittat på. Även om det kanske inte är den enskilt viktigaste faktorn kan det vara ytterst irriterande att torka håret med ett redskap som låter så högt att du inte hör något annat runt omkring dig. Det är därför klokt att lägga viss tid på att försöka hitta en produkt som är relativt tystgående. För vissa som är ljudkänsliga är detta den viktigaste aspekten av alla, medan det för andra kanske inte spelar lika stor roll. Det är oavsett vilket aldrig en nackdel att ha en tystgående hårtork, så att välja en sådan är inget du kommer att ångra efteråt.

Ljudnivån spelar roll vid val av hårtork

Användarvänligheten tål att tittas på

När någon ska köpa en ny produkt pratas det ofta om att det är bra att ta en titt på hur användarvänliga olika alternativ är. Det gäller även hårtorkar. Vissa modeller är betydligt mer användarvänliga än andra, och detta är något som det verkligen är värt att titta lite extra på. Det finns flera olika saker som kan påverka detta. Hur lång sladden är, är faktiskt en sådan sak. Vissa torkar har en mycket lång sladd, som tillåter att användaren förflyttar sig runt i rummet och tar sig till en spegel vid behov. Andra har så korta sladdar att det knappt går att ta ett steg i sidled. Det säger sig självt att det första alternativet är mer praktiskt för användaren. Sladdens längd är dock inte det enda som spelar roll. Ett annat exempel på sådant som påverkar användarvänligheten är grepp och reglage. Hur lätt är det att hålla i hårtorken, och går det på något enkelt sätt att komma åt reglaget för temperatur och effekt medan du håller i den? Vissa modeller är lätta att hålla i, medan andra har ett handtag som gör att de lätt glider i handen och dessutom känns tunga. Det är viktigt att hitta en variant som både känns bekväm i handen, och som inte väger allt för mycket. Om det dessutom går att justera reglagen utan att behöva byta grepp allt för mycket så är det en fördel.

Användarvänligheten tål att tittas på

Kostnaden kan vara betydelsefull

Det går förstås inte att sticka under stol med att prisfrågan kan ha stor betydelse. Det kan skilja en hel del i pris mellan olika hårtorkar, en skillnad som kan spela mycket stor roll. Den som har budgeterat för ett inköp på max 800 kronor tycker förmodligen inte att det är rimligt att betala 2 000 kronor för en hårtork. Den som däremot har tänkt att den nya hårtorken får kosta upp till 3 500 kronor tycker antagligen inte att den hårtork som kostar 1 600 kronor är speciellt exklusiv eller dyr. Alla dessa priser kan förekomma. Det finns hårtorkar att finna för så lite som 400 kronor, men majoriteten av de modeller som brukar få bra betyg i tester ligger i prisklassen mellan 800 kronor och 2 000 kronor. Utöver dessa finns det även några få modeller som kostar ännu mer, i vissa fall upp emot 4 000 kronor. Dessa kan förstås stoltsera med ett flertal avancerade funktioner som kan vara till nytta för den som vill åstadkomma professionella resultat, men de allra flesta upplever ändå att de klarar sig bra med någon av de något billigare modellerna. Det är naturligtvis individuellt vilket pris man anser vara rimligt för den här typen av produkt.
 

Frågor och svar kring Hårtorkar

✅ Vad ska man titta efter när man är på jakt efter en ny hårtork?

Det finns en rad saker som kan vara intressanta att titta på. Något som du definitivt behöver ta en titt på är värmenivåerna. Om hårtorken torkar under väldigt höga temperaturer kan det skada hårstråna. Det är därför viktigt att se till att det går att reglera värmen, och att det går att uppnå tillfredsställande resultat utan att låta torken gå på för hög temperatur. Något annat som kan ha stor betydelse är ljudnivån. Vissa hårtorkar är mer tystgående än de klassiska hårtorkarna. Ofta kan det bero på att motorn är digital. Luftflöde och lufttryck är också den typen av faktorer som det är bra att undersöka, eftersom dessa aspekter till stor del påverkar hur lång tid det tar att få håret torrt. Antalet munstycken som medföljer, samt hur de är utformade, kan också vara mycket intressant att titta på.


✅ Finns det olika sladdlängd på hårtorkar?

Ja, olika hårtorkar har olika längd på sladden. Det kan definitivt vara en fördel att ha så lång sladd som möjligt, eftersom det gör att du som användare blir mer flexibel. Det ger dig möjlighet att förflytta dig tillräckligt för att kunna ta en titt i närmaste spegel medan du använder hårtorken för att nämna ett exempel på varför detta är en fördel. Även om du troligtvis inte väljer hårtork enbart baserat på sladdlängden, kan det vara en klok idé att välja produkten med längst sladd om du väljer mellan två ungefär likvärdiga hårtorkar. Vissa hårtorkar har en sladd på 1,9 meter, vilket är väldigt kort. Andra har sladd på 2,7 meter, vilket kan räcka gott, men det finns också varianter med sladd på hela 4 meter, vilket ger enorma möjligheter för den som vill kunna flytta på sig medan håret torkas. Naturligtvis förekommer även andra sladdlängder.


✅ Hur mycket kostar en bra hårtork?

Hårtorkar finns i olika prisklasser, och det gäller även hårtorkar av god kvalitet. Priset kan bero på flera saker, så som varumärke, antal funktioner, kapacitet och flera andra saker. Vissa hårtorkar som anses vara bra kostar runt 500 kronor. Andra bra modeller kostar betydligt mer. Det är inte ovanligt att produkter av den här typen kostar mellan 1 000 och 1 400 kronor. Det finns även bra hårtorkar som kostar ända upp till 3 500 kronor, men det priset är det kanske inte så många som är beredda att betala för en hårtork för privat bruk.


✅ Vad bör man tänka på när man torkar håret med hårtork?

Att det är viktigt att använda värmeskydd för att håret inte ska förstöras. Det är också viktigt att komma ihåg att inte använda en temperatur som är så hög att den kan skada hårstråna.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Hårtorkar Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård: