Handkräm

Bäst Handkräm
Snabbmeny:
Toppval Handkrämer Vanliga frågor


En bra handkräm bör finnas i var persons ägo. För vissa är den nödvändig att använda dagligen, ibland flera gånger varje dag, medan den för andra plockas fram när väderförhållanden eller yttre omständigheter gör huden torrare än vanligt. Oavsett hur ofta du har behov av att smörja in händerna, så är det klokt att se till att du har krämen tillhands när den väl behövs. På så sätt kan du se till att hålla dina händer återfuktade och i fint skick, och du kan slippa plågsamma självsprickor.

Att välja en bra handkräm

Att smörja in och återfukta händerna är viktigt, men för att du verkligen ska få de mjuka och lena händer du är ute efter är det förstås av stor betydelse att du väljer en bra produkt. Det finns en uppsjö av krämer i butikshyllorna. Vissa av dem är riktigt bra, medan andra ger en känsla av fukt för stunden som sedan försvinner väldigt snabbt. En intressant fråga i sammanhanget är naturligtvis hur man vet vilken kräm som är bra och vilken man bör undvika. Det är inte alltid så lätt. Det finns däremot vissa saker man kan titta efter och tänka på för att göra det enklare.

Att välja en bra handkräm

Titta på innehållet

Det är alltid, utan undantag klokt att ta en titt på innehållet innan du väljer vilken handkräm du ska köpa. Det är nämligen ingredienserna och sammansättningen av dessa som avgör hur effektiv en produkt är, och vilka egenskaper den har. Det finns gott om exempel på mycket välgörande och nyttiga ingredienser. Några av de mest välkända är jojobaolja, lavendelolja, glycerin, sheasmör, sesamolja, mjölksyra, hyaluronsyra och mandelolja. Den som är ute efter en handkräm som både återfuktar och lugnar huden kan med fördel titta efter något som innehåller pantenol.

Ingredienser man inte vill ha

Det är inte bara ingredienser som tillför positiva effekter som du ska hålla utkik efter. Det är även klokt att hålla utkik efter innehåll som kan göra mer skada än nytta. Det är extra viktigt för den vars hud är känslig att välja skonsamma krämer, men alla mår bra av att välja en handkräm med så skonsamma och milda men samtidigt välgörande ingredienser som möjligt. Innehåll som kan vara bra att undvika är bland annat starkt parfymerade produkter och produkter som innehåller en stor mängd alkohol av någon typ. Det är också klokt att titta efter så att inte handkrämen innehåller alltför stora mängder vatten. Om den gör det, är det bättre att satsa på en annan produkt med ett mer genomtänkt innehåll för bättre effekt.

 

Viktiga aspekter

Det finns några saker du kan väga in i beslutet när det är dags att välja en bland alla handkrämer. Hur länge krämen sitter kvar på händerna är en sådan sak. De flesta vill nog helst ha en handkräm som sitter kvar länge på händerna trots att du tvättar händerna, arbetar i köket eller sitter vid tangentbordet. Många krämer tvättas av i samband med en vanlig handtvätt, vilket gör att det går åt stora mängder varje dag. Det blir dyrt och det är också ganska besvärligt att hela tiden behöva smörja in händerna på nytt. Att leta efter en produkt som sitter kvar så länge som möjligt är därför klokt. Något annat som spelar roll är kladdigheten. Här kan det finnas stora skillnader. Vissa krämer kladdar rejält, medan andra verkligen går in i huden och blir så gott som kladdfria nästan direkt.

För den som behöver kunna arbeta med händerna på ett eller annat sätt är det en klar fördel att hitta en handkräm som inte lämnar ett kladdigt skikt efter sig. Det här är med andra ord en faktor som det är bra att lägga förhållandevis stor vikt vid. Något annat som också kan vara en intressant faktor är hur dryg en kräm är. Det styrs av hur stor mängd som krävs vid varje insmörjning. Vissa krämer räcker väldigt länge på grund av att det räcker med en mängd stor som en ärta vid varje applicering. Av andra produkter behövs mer, vilket gör att den inte räcker lika länge. Naturligtvis spelar det i det här sammanhanget även roll hur ofta du behöver smörja in dig. En kräm som håller hela dagen räcker naturligtvis längre än en kräm som måste appliceras efter varje handtvätt.

Mjuka händer med rätt kräm.

Stirra dig inte blind på priset

När du ska köpa en ny handkräm är det en god idé att inte stirra dig blind på priset. Du kommer snabbt märka att det finns väldigt billiga produkter som kostar från några tior och upp till 100 kronor, men det finns också en rad mer exklusiva produkter som kostar flera hundra kronor. I det här fallet bör du inte titta för mycket på priset. Det kan naturligtvis vara lockande att spara en slant genom att välja en billig kräm, men det är väldigt sällan de billigaste produkterna som ger de bästa resultaten. Om du verkligen vill hitta en handkräm som vårdar dina händer och ser till att de blir mjuka och återfuktade bör du istället prioritera en produkt med effektiva ingredienser.

Få hjälp att hitta rätt handkräm.

Bra att komplettera med

Även om du hittar en riktigt bra handkräm kan det vara bra att känna till att det ibland krävs mer för att du ska få bukt med torra händer. Om det till exempel redan har gått så långt att du drabbats av självsprickor, kommer det förmodligen inte räcka med en handkräm även om den är bra. Till en början kan du behöva komplettera med regelbundna handinpackningar. Även här är det förstås viktigt att du väljer en bra produkt, eftersom det även bland inpackningarna finns väldigt varierande effektivitet och kvalitet. Om du hittar en bra kräm att smörja in händerna med, och kompletterar den dagliga användningen med någon inpackning i veckan, kan du räkna med att snart ha välmående och fina händer. En annan fördel med att använda handinpackning och handkräm är att det inte bara blir händerna i allmänhet som blir fina, lena och mår bra. Även nagelbanden kommer att påverkas positivt, vilket är en lättnad för många. Spruckna nagelband kan annars göra riktigt ont.
 

Frågor och svar kring Handkrämer

✅ Varför ska man använda handkräm?

Det finns gott om goda anledningar till att använda handkräm. Det gör händerna mjuka och lena, och hjälper till att återfukta huden på händerna. De hjälper till att läka spruckna knogar och spruckna nagelband. En bra handkräm kan dessutom hjälpa till att reducera pigmentfläckar och rynkor samt andra ålderstecken.


✅ Vilka ingredienser är bra att hålla utkik efter när det är dags att välja handkräm?

Det finns gott om välgörande ingredienser som gör stor nytta i en kräm. De är dock så många att det inte går att lista dem alla. Några väldigt bra exempel är sheasmör, mandelolja, kastanjeextrakt och sesamolja. Utöver dessa finns det en lång rad andra ingredienser som kan fungera precis lika effektivt och bra. Det är egentligen inte de enskilda ingredienserna som är det viktigaste, utan kombinationen av dem. Dessutom kan det vara bra att säkerställa att man väljer en handkräm utan stora mängder alkohol, parabener och silikon. Om man är känslig kan det även vara bra att välja bort allt för parfymerade produkter.


✅ Är feta handkrämer bättre än de med tunnare konsistens?

Det beror helt på hur torr huden på händerna är. En person med torra och spruckna händer kan ha nytta av en fet och tjock kräm. Allra mest effektivt kan det vara att applicera den på kvällen och låta den verka över natten utan att störas av vatten och annat som kan få den att sköljas bort. Den som inte har så torra händer, utan mest vill hålla händerna mjuka och lena och någorlunda ungdomliga kan ofta klara sig bra med en tunnare kräm som absorberas.


✅ Räcker det med att smörja in händerna med kräm en gång per dag?

För de flesta behövs mer regelbunden insmörjning. Det är vanligt att man smörjer sig för sällan, något som leder till att man inte uppnår den effekt man är ute efter. Det är viktigt att tänka på att de regelbundna handtvättar som de flesta utför gör sitt för att ta bort handkrämen. Det kan därför vara bra att ha en tub handkräm i närheten av handfatet, så att man lätt kan smörja in sig på nytt efter att händerna tvättats. Att bara smörja in händerna morgon och kväll brukar vanligtvis inte räcka, åtminstone inte för den som har problem med torra händer.


✅ Är torktiden olika på olika handkrämer?

Ja, det kan faktiskt skilja en del i torktid mellan olika produkter. Vissa torkar nästan direkt, medan det kan ta ett par minuter att torka för andra alternativ.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Handkrämer Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård: