Hårgelé

Bäst Hårgelé

Snabbmeny:
Toppval Hårgeléer Vanliga frågor


Den som vill se bra ut med en snygg frisyr varje dag, behöver fylla sitt badrumsskåp med de rätta hårvårdsprodukterna. En bra hårgelé är till exempel ett måste. Det gör att det blir enklare att forma den frisyr som önskas, och det ger också lite mer stadga till håret, utan att vara lika styvt som vax.

Produkter för alla

Vad gäller hårgelé så finns det något för alla. Den gelé som blir en favorit för en person kanske inte alls passar en annan, men det går att hitta ett passande alternativ för alla. Vilken gel du bör välja beror på ett flertal faktorer, så som längd på håret, önskemål kring konsistens och vilket resultat som önskas. Vissa produkter är helt naturliga och passar den som vill ha en gel helt utan tillsatser. Somliga produkter torkar snabbt, medan andra tar lite längre tid på sig. Allt detta kan ha betydelse för den som ska välja bland alla de hårgeléer som finns i butikerna. Naturligtvis finns det även andra faktorer som kan bli tungt vägande när det väl är dags att göra ett köp, och vi ska titta på sådant som kan hjälpa dig att göra ett klokt val.

Ta en titt på egenskaperna

För att kunna göra ett bra val av hårgelé är det viktigt att du tar en titt på både innehåll och egenskaper. Innehållet är huvudsakligen viktigt om du vill undvika vissa saker, så som parabener exempelvis. Genom att ta en titt på innehållsförteckningen kan du snabbt se om det är en 100 % naturlig produkt. Då vet du att den inte innehåller några potentiellt skadliga kemikalier. En produkt behöver dock inte vara sämre på grund av att den inte är helt naturlig. Faktum är att det finns gott om riktigt bra hårgeléer som inte är naturliga. Huvudsaken är att du som konsument har koll på innehållet och vet vilka saker som det kan vara bra att undvika. Dit brukar ofta parabener räknas, men det finns även andra ämnen som kan vara bra att hålla ett öga på. Dit hör exempelvis olika typer av alkohol.

Att göra ett bra val av hårgelé

Vad gäller egenskaper är de naturligtvis minst lika viktiga. Vissa produkter ger till exempel ett UV-skydd, vilket skyddar håret mot solens potentiellt skadliga strålar. Det här är en mycket fördelaktig egenskap. En annan mycket omtyckt egenskap är det värmeskydd som finns inbyggt i vissa gel. Detta spelar mindre roll för den som aldrig använder locktänger eller plattänger, men för den som gärna plattar eller lockar håret då och då är det här väldigt bra att ha. Att då köpa en hårgelé med inbyggt värmeskydd är smart, eftersom du sparar pengar. Anledningen till att det blir bra ekonomiskt är förstås att du slipper köpa värmeskydd separat.

Toppval Hårgeléer 2023

Vi har valt dessa Hårgeléer som våra Toppval.
Gelé som är perfekta för att stadga som skapar form, textur och tillför glans utan att tynga ner håret.

1. Graham Hill Styling & Grooming Becketts Shaper Gel 100 ml

Huruvida man föredrar vax eller gelé är en smaksak men om du har landat i att hårgelé är det som passar dig bäst, gäller det förstås att välja rätt produkt. Den här varianten från Graham Hill är uppskattad av många och det finns goda skäl till det. Den ger hård stadga, vilket är något som efterfrågas mycket och den ger samtidigt en mycket fin glansig finish vilket gör att du lätt kan få din frisyr att se fulländad ut.

Detta är en hårgelé som kan användas i såväl kort hår som något längre. Doften på denna är diskret men åt det maskulina hållet, vilket gör att denna hårvårdsprodukt främst används av män. Om du vill ha en bra gelé som doftar gott till dig själv eller är ute efter en bra hårvårdsprodukt som kan ges bort i present till mannen i ditt liv är detta med andra ord produkten för dig.

Kolla priset

2. Sim Sensitive Fiber Gel 100 ml

Som du säkert vet har olika typer av hårgelé olika fördelar och olika egenskaper. Den här varianten från Sim Sensitive är framtagen för att passa personer som är känslig för dofter. Den är parfymfri, vilket gör att du kan ha den i håret hela dagen utan att det behöver irritera dina sinnen. Den ger kraftig stadga samtidigt som den också bidrar till att ge håret ökad glans. Om du vill få hjälp av en effektiv men skonsam produkt i din styling är detta med andra ord en ypperlig produkt att välja.

En stor fördel med den här hårgelén är att den ger skydd mot UV-strålning. Det är lätt att glömma att även håret tar skada av UV-strålarna men så är faktiskt fallet. Därför är det en stor fördel att använda en stylingprodukt som också ger skydd. Där är alltså just denna gelé ett föredöme. Den kan även användas i långt hår och ger då stöd i stället för den stadga som upplevs i ett kort hår.

Kolla priset

3. Redken Sculpting Gel 250 ml

Om du väljer rätt hårgelé kan du få stor hjälp när du ska styla ditt hår, och denna gel från Redken är sannerligen ett bra val. Den ger en mycket bra stadga men den ger mer än så. Om du är ute efter att ditt hår ska se glansfullt ut med en härlig lyster är detta tveklöst produkten för dig. Innehållet i denna produkt har mjukgörande effekt på håret, vilket gör att ett bra grepp ges samtidigt som det blir lätt att styla och forma håret. Du kanske tidigare har provat olika typer av hårgel som får håret att kännas stelt direkt efter användning, men så är det inte med denna produkt från Redken.

Denna hårgelé kan användas i såväl handdukstorrt som torrt hår. När du väl har applicerat produkten blir det genast betydligt enklare att styla håret som du vill ha det. Om du är ute efter en bakåtkammad look är det svårt att hitta en mer passande gel än denna.

Kolla priset

Viktigt med hårvård

När du ska köpa hårgelé är det viktigt att komma ihåg att ett välmående hår ser bra ut. Det är därför viktigt att du ger ditt hår den omsorg det så väl behöver. Det omfattar även att hitta bra produkter som vårdar och bygger upp. Där har rätt gelé en hel del att bidra med. Det finns nämligen ett flertal hårgel som bygger upp och stärker håret och bidrar med nödvändig fukt. Just fukt är en väldigt viktig faktor för att håret ska se friskt och glansigt ut. Utan fukt blir håret väldigt lätt frissigt och svårskött. Att leta efter en hårgelé som både återfuktar, skyddar, ger värmeskydd och UV-skydd är därför en riktigt god idé. På så sätt blir gelén du väljer inte bara en produkt för styling, utan även en vårdande produkt för håret.

Viktigt med hårvård

Titta på användaren

Vem är du och hur ser ditt hår ut? Det är en väldigt viktig fråga som kan hjälpa dig hitta rätt hårgelé. Har du kort hår som du vill ge en rufsig men välordnad look? Då finns det perfekta produkter för just det syftet. Har du lockigt, långt hår där du vill ge viss stadga och ordning till lockarna? Sådant gel finns också. Det gäller med andra ord att ta hänsyn till både hur långt och hur tjockt ditt hår är, samt vilken frisyr du är ute efter. Vissa ger främst stadga, medan andra ger en glansig look och samtidigt hjälper till att bibehålla vackra lockar. Det finns ett syfte med alla typer av hårgel, men syftet kan vara olika från en variant till en annan.

Fördelar med att använda hårgelé

Fördelar med att använda hårgelé

Varför är det en bra idé att använda hårgelé? Vad är det som den här typen av hårvårdsprodukt har att erbjuda? Vi har redan nämnt att det i vissa gel finns inbyggt värmeskydd och UV-skydd. Det är väldigt fördelaktiga bonusfunktioner som många uppskattar. Så gott som alla vistas då och då ute i solen, och håret slits då såvida du inte använder någon typ av UV-skydd. Då är det naturligtvis fördelaktigt om stylingprodukten ger det skydd som behövs, så att du slipper tänka på att ytterligare en produkt ska appliceras. Detsamma gäller värmeskydd, som gör att den som ofta plattar eller lockar håret sparar både tid och pengar eftersom stylingprodukten även skyddar mot värmen som hårstråna utsätts för. Det är dock ingen av dessa två fördelar som brukar vara den främsta anledningen till användning av hårgelé.

En fördel som oftare nämns är att gel gör det enkelt att forma en snygg frisyr både till vardag och fest. Det ger dessutom den stadga som behövs för att frisyren ska förbli snygg och välordnad hela dagen eller kvällen. Att gelé dessutom stärker och ger stadga åt frisyren utan att få håret att se stelt ut är en klar fördel. Just denna aspekt får många att föredra gelé framför vax. Många uppskattar också att en bra hårgelé ger håret en snygg lyster eftersom du snabbt får ett mer glansigt hårsvall när du applicerar gel. Den som är förtjust i wet look kan också snabbt åstadkomma en sådan med hjälp av en lite större mängd gelé. Du har helt enkelt goda möjligheter att påverka hårets utseende när du använder den här sortens hårvårdsprodukt. Många anser att gel är en mer flexibel produkt än hårvax, om än inte fullt lika hållbart.

Frågor och svar kring Hårgeléer

✅ Vad använder man hårgelé till?

Hårgelé används för att forma en fin frisyr och för mer enkel och effektiv styling.

✅ Kan alla ha nytta av hårgelé?

Ja, alla som har hår kan ha nytta av hårgelé, dock inte samma hårgelé. Olika hårtyper kan kräva olika produkter. För vissa är det till exempel viktigt med en variant som ger ordentlig stadga. För andra kan det vara viktigt att välja något som ger volym. Det finns många olika sorters hårgelé med olika egenskaper. Det innebär att det gäller att fundera över dels vilken hårtyp du har och vad det är du vill uppnå med användningen av hårgel. Först då kan du välja den produkt som just du kan ha stor nytta av.

✅ Torkar hårgelé ut håret?

Nej, inte om du väljer en produkt av god kvalitet. Faktum är att det finns gott om varianter som istället återfuktar håret. Det är ett välkänt faktum att ett hår behöver fukt för att se glansigt och friskt ut, och där kan en bra hårgelé alltså hjälpa till på traven.

✅ Hur vet man vilken hållbarhet en viss hårgelé har?

Oftast anges hållbarheten på skalor. Det kan till exempel vara så att skalan sträcker sig från 0 till 15, där 15 är den starkaste hållbarheten. Det kan krävas en del tester och experimenterande innan du har hittat den perfekta hållbarhetsgraden för just ditt hår, men siffrorna ger god vägledning.

✅ Blir håret hårdare när man använder hårgelé?

En vanlig missuppfattning är att håret alltid blir hårt och stelt när man använder hårgelé, men så behöver det absolut inte vara. Hur håret blir beror till stor del på ingredienserna i produkten. Det finns flera typer av gelé som istället lämnar håret mjukt och lätt att reda ut. Totala motsatsen till vad många felaktigt tror.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Hårgeléer Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin