Hårvax

Bäst Hårvax

Snabbmeny:
Toppval Hårvax Vanliga frågor


Hårvax kan ibland vara något av en räddare i nöden. Det är vanligt att håret inte riktigt vill ligga rätt och att det ser ostyrigt ut. Då kan vax hjälpa till att forma den frisyr som önskas. Det kan också göra att håret förblir snyggt hela dagen. Detta förutsätter dock att du väljer ett bra hårvax som har den hållbarhet du behöver. Här ska vi gå igenom vad du behöver titta på för att kunna göra ett bra val nästa gång det är dags att fylla på hårvaxförrådet.

Ett hårvax för varje hårtyp

Det första som du behöver komma ihåg när du ska köpa ett vax för håret är att alla hårtyper kräver sitt eget vax. Det finns ingen produkt som är perfekt för alla typer av hår. Det gäller därför att du väljer ut produkter som är avsedda att användas i just den typen av hår som du råkar ha. Det finns vax för långt hår, vax för tjockt hår och för tunt hår exempelvis. Det finns något för alla, men det väsentliga i det här skedet är att verkligen titta vilken hårtyp varje produkt är avsedd för. På så sätt kan du enkelt se till att du får en hårvårdsprodukt som verkligen lever upp till dina krav och som har möjlighet att se till dina behov.

Ett hårvax för varje hårtyp

Ta hänsyn till önskat resultat

Det är inte bara hårtypen du behöver ta hänsyn till när du ska välja vilket vax du ska köpa. Du behöver även lista ut vad det är du vill att vaxet ska hjälpa dig med. Vill du skapa volym som sedan håller hela dagen behöver du leta efter en produkt som gör just detta. Har du istället problem med att ditt hår lätt spretar åt olika håll och inte passar den look du vill ha, är det viktigt att du skaffar ett vax som hjälper ditt hår att lägga sig slätt och hålla sig glansigt och välordnat under dagen. Det finns också hårvax som passar perfekt för dig som vill få dina lockar att se lika vackra ut resten av dagen som de gör när du fixar dem på morgonen. Det fina med hårvax är att det kan hjälpa dig att åstadkomma i stort sett vilken frisyr som helst, men bara om du väljer en passande produkt för ändamålet.

Toppval Hårvax 2024

Vi har valt dessa Hårvax som våra Toppval.
Vax som gör ditt hår modernt eller ge det en retro finish, alternativen är oändliga.

1. Björk FORMA LAGOM Medium Hold Wax 150 ml

Om du är ute efter ett vax som kan fungera lika bra i långt hår som kort är det här produkten för dig. Som du säkert känner till kan olika vaxtyper ge olika stadga. Just den här produkten ger mediumstadga vilket i många fall är fullgott. Den ger bra grepp och struktur men det här vaxet innehåller dessutom en rad näringsrika och nyttiga ingredienser så som sheasmör och olivolja. Tack vare dessa ingredienser byggs hårstråna upp och stärks och den här formulan är skonsam, vilket innebär att den inte torkar ut eller sliter på håret. Du kan med andra ord använda detta hårvax så ofta du vill och behöver utan att riskera att håret ska tappa sin glans och fuktbalans.

En stor fördel är att den här hårvårdsprodukten har en härligt fräsch doft av citrus samt att den är tillverkad i Sverige och vegansk. Du gör med andra ord miljön en tjänst genom att välja denna produkt framför importerade varianter som behöver fraktas långt.

Kolla priset

2. Creator Extreme 100 ml

Vissa använder bara hårvax då och då för att få lätt stadga till sitt hår. Andra söker efter produkter som ger mycket starkare stadga. Den här produkten från Maria Nila hör till den senare kategorin. Detta är ett fibervax som ger extrem stadga till ditt hår vilket gör att du kan styla den frisyr du vill och sedan vara säker på att hårstråna ligger kvar där du vill ha dem. Denna hårvårdsprodukt är främst avsedd för kort hår och medellångt hår. Om du har hår som är längre än axellängd bör du dock välja en annan vaxtyp.

Du har säkert lagt märke till att olika vaxsorter är olika lätta att arbeta med. Detta vax är lätt att använda och du kommer märka att det är lätt att styla och åstadkomma snygga frisyrer med hjälp av denna hårvårdsprodukt. På en skala kan detta vax sägas ha en hållbarhet på 5 av 6.

Kolla priset

3. Vision Haircare Spray Wax 200 ml

Har du tröttnat på vanligt hårvax som kommer i krämform? Då kommer du med stor sannolikhet uppskatta att prova detta sprayvax. Den skiljer sig en hel del från majoriteten av vaxprodukter i och med att den sprayas på håret men den är precis lika effektiv.

Du vet förmodligen att stadgan kan variera från en typ av vax till en annan. Med denna produkt får du kraftfull stadga, vilket innebär att frisyren hålls på plats på ett effektivt sätt. Du behöver heller inte vara speciellt orolig att fördelningen ska bli ojämn, vilket den lätt kan bli när du ska applicera vaxet med fingrarna. Med en spray är det lättare att få till ett jämnt resultat. Det är lätt att forma en frisyr när du har haft i vaxet men det är också enkelt att tvätta ur produkten när du inte längre vill ha kvar den i håret. Att använda vax vid styling är praktiskt, men det är också trevligt att lätt kunna skölja ur det när du vill låta håret kännas naturligt igen.

Kolla priset

Vem har nytta av hårvax?

För vem är hårvax en välbehövlig och användbar produkt? Faktum är att det finns många som skulle kunna ha glädje av den här typen av hårvårdsprodukt, men som ännu inte vet om det. Det finns många som låter håret ligga i den frisyr som de automatiskt får när de kammar igenom håret på morgonen. De kanske i hemlighet drömmer om att kunna forma andra frisyrer, men inte riktigt vet hur de ska åstadkomma detta. Alla som vill ha en annan frisyr, men inte vet hur de ska få den att hålla kan ha nytta av ett bra hårvax. En sådan produkt kan både hjälpa till att ge stadga åt en frisyr, samt göra det enklare att forma den frisyr som önskas. Det kan vara en kort, slät frisyr som ser välordnad ut, men det kan även vara en filmstjärne-look med stora lockar. Det förenklar arbetet och gör också att resultatet sedan förblir snyggt och fräscht. Ett bra vax i rimlig mängd kan dessutom få håret att se glansigt och friskt ut, vilket visserligen inte är den huvudsakliga anledningen till att den här produkttypen används, men det ger onekligen en väldigt önskvärd bonuseffekt.

Vem har nytta av hårvax?

Så använder du vax i håret

En viktig fråga är naturligtvis hur vaxet ska användas för att ge ett riktigt snyggt resultat. Det här är en viktig punkt. Det gäller att anpassa mängden så att inte produkten tynger ner håret. Oftast räcker det med en liten klick. Produkten behöver kramas in i håret eller rufsas in, beroende på vilken look du vill åstadkomma. Enklast är att fördela vaxet i handflatorna och därefter arbeta med båda händerna, men det är naturligtvis individuellt hur du föredrar att applicera och arbeta in det. Du bör också undersöka om det vax du har köpt lämpar sig bäst att applicera i blött eller torrt hår. Det finns varianter som helst ska arbetas in i vått hår, medan andra fungerar lika bra eller bättre i torrt hår. Det finns också hårvax som kan användas i såväl vått som torrt hår utan att det gör någon skillnad för resultatet.

Så använder du vax i håret

Hänger pris och kvalitet ihop?

När du ska köpa en produkt, av vilken sort den än må vara, kommer du upptäcka att det finns både billiga och dyra alternativ, samt en rad produkter i mellanskiktet. Så är förstås även fallet när du vill köpa hårvax. Du vill förmodligen inte slösa några pengar i onödan, och därför är det sannolikt att du vill veta om det verkligen är så att ett högt pris alltid hänger ihop med hög kvalitet. Svaret är att det inte behöver vara så, men att det många gånger kan vara så att en riktigt bra produkt kostar lite mer än de enklaste varianterna. Det är generellt aldrig en god idé att enbart satsa på ett lågt pris, eftersom risken då är stor att du blir sittande med en hårvårdsprodukt som du inte är nöjd med.

Det bästa du kan göra är därför att försöka leta fram ett antal hårvax som du vet är bra. Du kan utgå från andras rekommendationer, produkttester, recensioner och produktbeskrivningar för att välja ut dessa. När du väl har kommit så långt att du bara har bra produkter kvar att välja på, kan du låta prisaspekten träda in i bilden. Om du vet att alla dina alternativ är bra, kan du med gott samvete låta priset avgöra vilket vax du slutligen köper. På så sätt kan du undvika att betala mer än du måste, och ändå få en hårvårdsprodukt som kommer att hålla måttet. Detta kan hjälpa dig att spara några tior, och i vissa fall flera hundralappar. För den som använder hårvax ofta blir det en rejäl slant på ett år.

Frågor och svar kring Hårvax

✅ Vad bör man tänka på när man ska köpa hårvax?

Det viktigaste att komma ihåg är att alla hårvaxsorter inte är lika. De olika produkterna är framtagna för att ge olika stadga, men de riktar sig också till olika hårtyper. Vissa ger en mer blank finish än andra, vilket också kan vara bra att ha koll på. Det är också bra att undersöka om det vax man tittar på tynger ned håret, eller om det är en sådan variant som inte tynger. Naturligtvis är det också intressant att välja en typ av hårvax som inte lämnar spår efter sig i håret, vilket vissa produkter tyvärr gör.

✅ Går det att få bra resultat med ett helt veganskt hårvax?

Ja, det finns några veganska vaxprodukter som är riktigt bra. Som alltid när det gäller den här typen av produkter finns det både bra och dåliga veganska vaxprodukter, på samma sätt som det finns bra och dåliga icke veganska produkter. Genom att läsa omdömen och ta del av produkttester går det snabbt att avgöra vilka veganska hårvax som är bra.

✅ Kan hårvax användas både till kort och lite längre hår?

Ja, men det gäller inte alla typer av hårvax. Vissa produkter är främst avsedda för kort hår medan andra är framtagna för att även fungera bra i lite längre hår. Innan du slår till och köper ett vax är det därför viktigt att du tittar på vad som anges på produktspecifikationen.

✅ Kan kvinnor och män använda samma vax i håret?

Det finns vissa produkter som kan användas av alla, men de flesta produkter är anpassade för antingen kvinnor eller män. De passar oftast inte alla kvinnor eller män heller, utan fokuserar snarare på en viss hårtyp. Det gäller inte alla produkter av den här typen, men många av dem.

✅ Räcker det med att ha i hårvax en gång om dagen?

Många av vaxsorterna som säljs har en långvarig effekt som sitter i större delen av dagen. I många fall räcker det med andra ord med att ha i vax i håret på morgonen. Naturligtvis kan hållbarheten variera något från en produkt till en annan.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Hårvax Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin