Badsalt

Bäst Badsalt

Snabbmeny:
Toppval Badsalt Vanliga frågor


För den som vill fylla på förrådet med produkter till ett hemmaspa finns det vissa saker som inte går att avvara. Dit hör bland annat badsalt. Det är en relativt billig produkt som dessutom är lätt att få tag på, men den är samtidigt väldigt effektiv och välgörande. Detta är för övrigt något man kan må bra av att unna sig även om man inte alls har något hemmaspa, utan enbart ett vanligt badkar. Att föra in lite lyx i vardagen är alltid bra, och då gärna i form av något som gör att man mår bättre, vilket badsalt gör.

Fördelar med användning av badsalt

Det pratas ofta om att det är bra att ha salt i vattnet när man badar, men vad är det egentligen för hälsomässiga fördelar man kan åstadkomma? Det finns en hel del och här ska vi fokusera på de vanligaste och de tydligaste. På så sätt kan var och en snabbt avgöra om badsalt är en produkt man finner det värt att köpa.

Får bort döda hudceller

Det finns väldigt många som är på jakt efter riktigt bra exfolierande hudvårdsprodukter. Den som använder badsalt kommer bli förtjust över hur enkelt det hjälper till att exfoliera huden så att döda hudceller skrubbas bort. På detta sätt kan huden hela tiden hållas fräsch och len. Detta bidrar också till en frisk hud med mer ungdomlig lyster. Det ska också nämnas att badsaltet lyckas med konsten att exfoliera samtidigt som det återfuktar huden. Annars kan det ibland vara så att exfolierande produkter torkar ut huden, vilket naturligtvis inte är önskvärt.

Fördelar med användning av badsalt

Avslappnande och energigivande

En stor del av befolkningen lever ett hektiskt liv, där vardagen ibland kan vara något stressigare än vad som egentligen är nyttigt. Då är det förstås viktigt att få ordentlig återhämtning på hemmaplan när dagen väl har nått sitt slut. Badsalt kan många gånger bidra med både avslappnande och energigivande effekt tack vare sina effektiva ingredienser. Det finns gott om nyttiga mineraler i saltet som gör att kroppen avgiftas på ett naturligt och säkert sätt. Dessutom hjälper ett bra salt slitna fötter att mjukas upp och slappna av.

Lindring till slitna muskler och leder

Ett badsalt innehåller både mineraler och essentiella oljor som hjälper till att lindra värk i leder och slitna muskler. Det ger avslappning och smärtlindring inom loppet av 30 minuter. Allt som krävs är att man har i ett par nävar badsalt av god kvalitet i badvattnet innan man sjunker ned för att koppla av. I sammanhanget kan det också vara värt att nämna att saltet har antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan vara bra vid försök att lindra såväl ledbesvär som hudåkommor.

Åtgärda irriterad hud

De flesta har nog någon gång upplevt att huden är torr och kliar, men det finns också många som besväras av svårare hudbesvär som acne eller eksem. Det är lätt att anta att en produkt som är så exfolierande som badsalt inte ska vara att rekommendera för personer med den här typen av besvär. Så är dock inte fallet. Faktum är att ett högkvalitativt badsalt mjukar upp huden, lugnar irriterar hud och har antiseptiska egenskaper. Det kan med andra ord vara nyttigt för den med problemhud att använda salt i badet. Det är naturligtvis noga att läsa igenom produktbeskrivningen innan köp, för att säkerställa att den produkt man tänkt köpa är en av de varianter som är skonsam och samtidigt effektiv.

Väldoftande tillskott till badet

Alla vill nog känna sig fräscha och väldoftande när de har badat klart. Naturligtvis bidrar de flesta typer av schampon och duschkrämer med en fräsch och behaglig doft, förutsatt att man inte har valt ett parfymfritt alternativ. Badsaltet kan bidra ytterligare med en riktigt härlig doft. Naturligtvis doftar inte alla badsalter på samma sätt, då de kan ha olika ingredienser, men det finns många olika alternativ som doftar riktigt gott och fräscht.

Toppval Badsalt 2024

Vi har valt dessa Badsalt som våra Toppval.
Med dessa produkter kan du bjuda dig själv på ett avslappnande hemmaspa.

1. Sunday Rain Bath Crystals Acai Berry 500 g

När du vill unna dig lite lyx i vardagen är badsalt en möjlig väg att gå. Det finns förstås ett flertal olika varianter att välja på, men du kommer definitivt inte bli besviken om du satsar på den här produkten från Sunday Rain. Genom att hälla i några skopor av badsaltet i vattnet kan du rengöra huden effektivt samtidigt som du kan njuta av en härlig doft och en lyxig upplevelse.

Det finns flera orsaker till att just detta badsalt är ett bra val. Det innehåller extrakt av akaibär vilket är ett mycket hälsosamt bär som är rikt på vitamin C. Tack vare denna ingrediens får din hud energi och en finare och friskare lyster. När du kliver upp ur badet kommer du med andra ord göra det med en känsla av renhet och ny energi och din hud kommer att må bättre än när du lade dig i badet.

Kolla priset

2. The Scottish Fine Soaps Mineral Bath Soak 500 ml

Om ett avkopplande bad står på agendan är det här en produkt du definitivt kan tänkas vara intresserad av. Det här badsaltet är rikt på mineraler och doften för tankarna till havskusten och de milda vindar som ofta blåser där. Naturligtvis är det inte bara en härlig doft som gör denna produkt till ett utmärkt val. Den har förstås mycket mer än så att erbjuda.

När du häller i badsaltet i badvattnet och tappar i varmt vatten kan du se fram emot en stunds avkoppling. I dagens samhälle finns det många som känner sig stressade till både kropp och själ. Om även du hör till den skaran behöver du hitta en stunds återhämtning i vardagen och då kommer det här badsaltet att göra det lättare för dig. En betydande ingrediens i denna produkt är kelp och som du säkert vet har det närande egenskaper samtidigt som dess doft får dig att tänka på steniga havsstränder och frisk luft.

Kolla priset

3. Neal’s Yard Remedies Women’s Balance Bath Salts 350 g

När dagen varit lång och stressfylld kan det te sig mycket lockande med ett varmt bad. En god idé är att då tillföra detta mineralrika badsalt från Neal’s Yard Remedies i badvattnet. Det bidrar till en avkopplande stund tack vare sina hälsosamma ingredienser. I denna produkt hittar du bland annat havssalt från Sydamerika och en härlig blandning av geranium, rosor och patchouli. Dessa ingredienser bidrar tillsammans med övriga komponenter till att badsaltet har såväl avslappnande som återhämtande effekt. Om du tillåter dig själv att drömma dig bort i badet en stund kan du med andra ord kliva ur badkaret med en betydligt bättre känsla i kroppen.

Detta badsalt passar även för veganer och det kommer i en fin glasburk som du kan ha stående framme i badrummet mellan gångerna badsaltet används. Något som kan vara bra att veta för dig är att den här produkten passar alla hudtyper. Det gör det också till en utmärkt födelsedagspresent.

Kolla priset

Olika badsalter har olika egenskaper

När man ska köpa ett badsalt för att få uppleva de hälsomässiga fördelar denna typ av produkt kan ge, är det viktigt att man är medveten om att olika badsalt har olika innehåll. Detta gör i sin tur att effekten som uppnås varierar. Alla salter innehåller till exempel inte antiseptiska ämnen. Om man är ute efter att försöka få bukt med besvärliga hudåkommor är det med andra ord viktigt att välja ett salt där det finns antiseptiskt innehåll.

Vill man istället försöka mota en förkylning i dörren är det viktigt att satsa på ett av de badsalter som innehåller eukalyptus som vidgar luftvägarna. Är man ute efter något som kan lindra muskel- och ledvärk är det klokt att välja ett salt med muskelavslappnande egenskaper. Det kan förstås upplevas som krångligt att hitta en produkt som ger exakt den effekt man är ute efter. Faktum är dock att det inte alls är speciellt komplicerat. I produktbeskrivningen brukar det ges en kort sammanfattning av vad den specifika produkten är framtagen för och vad den innehåller. Valet blir då vanligtvis ganska enkelt.

Olika badsalter har olika egenskaper

Att tänka på

Vad finns det då som är viktigt att tänka på för den som planerar att köpa och använda badsalt? Det första är förstås att det är viktigt att välja rätt badsalt. Valet bör baseras på vad man främst vill uppnå. Därefter är det viktigt att tänka på att den här typen av produkt kan ha en uttorkande effekt på huden om man ligger alltför länge i badet. 30 minuter är en bra riktlinje. Att ligga kvar längre kan dock påverka huden i negativ riktning. Efter att man badat med salt bör man duscha av sig alla saltrester så att de inte ligger kvar och skrubbar mot huden.

Det kan också vara bra att smörja in sig med en återfuktande body lotion efter avklarat bad och dusch. Visserligen innehåller många badsalter återfuktande ämnen, men med tanke på att huden också exfolieras och att döda hudceller tas bort är det trots allt bra att ge huden en extra fuktboost efter behandlingen. Det är också väldigt viktigt att komma ihåg att det badsalt som kan köpas i butik absolut inte ska ersättas med vanligt salt. Det ger inte alls samma fördelaktiga effekter.

Många badsalter innehåller återfuktande ämnen

Frågor och svar kring Badsalt

✅ Vad finns det för anledningar till att man bör använda badsalt?

Det finns gott om anledningar. Precis som badoljor kan olika typer av badsalt ha olika ingredienser, vilket gör att de har olika syften. Vissa varianter hjälper till att lindra stress, andra bidrar till att reducera svullnader. Det finns också många varianter som verkar läkande på slitna muskler och leder. Naturligtvis har badsalt också återfuktande och mjukgörande egenskaper.

✅ Vad bör man tänka på när man ska välja badsalt?

Det första man bör kontrollera är att det är riktigt havssalt man får. Det finns tillverkare som använder sig av behandlat bordssalt men det innehåller inte de viktiga mineraler man vill åt och har inte alls samma trevliga effekt. Naturligtvis bör man även se till att välja en produkt som innehåller de ingredienser som kan ge den effekt man behöver, oavsett om det handlar om att läka värkande muskler eller att reducera stress. Det är också viktigt att komma ihåg att man får störst hälsomässiga fördelar av badsalt om man inte ligger alltför långa stunder i badet. Ligger man alltför länge i ett bad med badsalt kan det få en uttorkande effekt. Bäst är därför att hålla sig till cirka en kvart åt gången.

✅ Kan en person med känslig hud använda badsalt?

Ja, det går definitivt bra. Det kan dock vara en god idé att välja produkt med omsorg. Vissa produkter är mer skonsamma än andra. Det bästa kan vara att välja ett badsalt med exempelvis lavendel, som har en lugnande effekt på huden. Just detta ämne bidrar dessutom till att lindra hudinfektioner.

✅ Hur mycket kostar en förpackning badsalt?

Det beror helt på vilken sort man väljer och hur stor förpackningen är. Ofta ligger priset någonstans mellan 150 och 400 kronor. Det finns dock några undantag där priset faktiskt kan vara så lågt som 70 kronor eller så högt som 600 kronor, men det hör alltså inte till vanligheterna.

✅ Bör man använda någon typ av återfuktande kräm efter att man badat med badsalt?

Ja, det kan vara en god idé att använda någon typ av återfuktande produkt efteråt, även om badsalt inte brukar verka uttorkande om man inte badar för länge. Genom att använda någon typ av återfuktande produkt efter badet kan man dock få extra god effekt, eftersom man då får alla hälsofördelar som badsaltet ger, samtidigt som huden får en extra fuktboost.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Badsalt Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin