Avfärgning

Bäst Avfärgning

Snabbmeny:
Toppval Avfärgning Vanliga frågor


Avfärgningsprodukter finns det gott om i butikerna, men hur ska de egentligen användas, och vilka produkter är de bästa? Väldigt många bävar inför valet av produkt och även själva avfärgningsprocessen på grund av att de är rädda för att misslyckas. Det behöver dock inte vara så svårt. Det finns ett flertal tester som visar vilka produkter som verkligen håller måttet och dessutom brukar det räcka bra med att ta en titt på tidigare kunders omdömen som ofta är lätta att hitta online. Man kan också uttyda en hel del enbart genom att läsa produktbeskrivningen.

Olika produkter för olika hårfärger

Det första man behöver vara medveten om är att den avfärgningsprodukt som fungerar på en person med blont hår troligtvis inte fungerar på den som har mörkbrunt hår. Varje produkt har sin fokusgrupp. Vissa produkter är främst avsedda för den som har väldigt mörkt hår, eller som har färgat sitt hår ett flertal gånger med färg som man nu vill bli av med. Andra avfärgningsprodukter är avsedda för den med blont eller ljusbrunt hår. Det är viktigt att komma ihåg att avfärgningsartiklar enbart avfärgar håret. Den bleker det inte och ger det heller ingen ny specifik nyans. Efter en slutförd avfärgning behöver man därför, oavsett vilken avfärgningsprodukt man valt, komplettera med att färga eller bleka håret. Detta såvida inte målet varit att återställa håret till den naturliga färgen. I så fall räcker det förstås med avfärgningen.

Avfärgning på hemmaplan

Avfärgning på hemmaplan

En fråga som ofta återkommer är huruvida det går att uppnå goda resultat genom att köpa en avfärgningsprodukt i butik och utföra behandlingen hemma på egen hand. Många känner sig som tidigare nämnts oroliga och undrar därför om det är bättre att gå till salong för att få behandlingen utförd på ett säkert och effektivt sätt. Faktum är att det går alldeles utmärkt att genomföra en avfärgning hemma och uppnå goda resultat. Det finns med andra ord ingen anledning att betala betydligt mer pengar för att få avfärgningen gjord på hårsalong, om enda anledningen är osäkerhet.

Toppval Avfärgning 2024

Vi har valt dessa Avfärgningar som våra Toppval.
Skonsamma produkter för att avfärga ditt hår:

1. ColourB4 Haircolour Remover Frequent Use

Att färga håret på salong är dyrt och med det ekonomiska läge som råder väljer många att ta hand om färgningen hemma i stället. Om du också tillhör denna skara har du kanske stött på problem när du ska färga redan färgat hår. Då behöver du en bra avfärgningsprodukt. Den här varianten från ColourB4 är framtagen för att kunna användas relativt ofta. Det produkten gör är att ta bort den tidigare hårfärgen från håret så att du kan utgå från ditt naturliga hår med dess naturliga färg när du sedan vill applicera ny färg i håret. På så sätt kan du få ett finare och jämnare resultat och det brukar också gå åt mindre hårfärg på detta sätt.

När du använder den här avfärgningsprodukten ska du applicera den i hela håret och det är enklast att börja vid rötterna och arbeta dig ut tills du når topparna. En god idé kan vara att plasta in håret medan du låter produkten verka. Den ska sitta i under en timme innan du sköljer ur håret grundligt.

Kolla priset

2. Colourless Haircolour Remover Max Condition

När du vill avfärga ditt hår utan att slita onödigt mycket på det behöver du en bra produkt för ändamålet. Den här avfärgningen från Colourless är ett bra val. Den innehåller både arganolja och keratin vilket betyder att den bygger upp och stärker håret under behandlingen. Den har också en vårdande effekt, vilket gör att du slipper oroa dig för att ditt hår ska se glanslöst och slitet ut när avfärgningen är klar.

Den här avfärgningsprodukten fungerar utmärkt på såväl permanent som semipermanent hårfärg. Det är viktigt att följa produktanvisningarna för att du ska få bästa effekt. Du bör också tänka på att när avfärgningen väl är gjord, är det en god idé att vänta i några dagar innan du färgar håret på nytt. På så sätt kan du säkerställa att produktens vårdande egenskaper hinner verka och att håret får vila och återhämta sig innan du genomför en ny färgbehandling.

Kolla priset

3. Loreal Paris Préfèrence Moscow Duo

Det här är en produkt som kan användas till flera ändamål. Om du vill avfärga ditt hår kan du göra det med hjälp av den här produkten från L’Oréal Paris. Den kan även användas om du redan har naturligt ljust hår och vill blondera det. I paketet ingår två förpackningar vilket gör att du kan göra om behandlingen vid två tillfällen innan det är dags att köpa en ny förpackning.

Det finns gott om fördelar med den här produkten utöver det faktum att den kan användas till såväl blondering som avfärgning. Den innehåller en formula som motverkar gula toner, vilket annars kan vara ett stort bekymmer både vid avfärgning och blondering. Om du väljer att blondera dig med hjälp av denna produkt ger den en kall platinablond nyans, vilket är vad många önskar. Något du också bör uppskatta med den här hårvårdsprodukten är att den har vårdande egenskaper. Många andra avfärgningar och blonderingsprodukter sliter på håret medan denna i stället hjälper till att bygga upp det.

Kolla priset

Så går avfärgningsprocessen till

För att avfärgningen ska bli lyckad krävs dels rätt produktval, dels att man gör avfärgningen på rätt sätt. Ofta finns en bruksanvisning med i förpackningen så att man tydligt ser vilka steg man förväntas genomföra och i vilken ordning. Det rör sig inte om några svåra steg, så det är inget att oroa sig för.

Så går avfärgningsprocessen till

Rent hår före start

Det första man behöver göra är att se till att håret är rent innan man börjar avfärga. Man ska alltså tvätta håret med schampo för att säkerställa att all smuts och damm och avlagringar tas bort. Däremot bör inget balsam eller annan behandlande produkt användas vid tvätten. Ett bra schampo som inte innehåller silikon är vad man bör sträva efter att använda. När detta är gjort ska håret torkas innan det är dags att applicera produkten.

Blanda på rätt sätt

En avfärgningsprodukt består ofta av flera delar, vilket gör att den behöver blandas till innan den kan appliceras. Detta fungerar på samma sätt som vilken hårfärg som helst. Eftersom avfärgningen, precis som hårfärg, kan vara skadligt att få på huden, är det bra att använda handskar när man blandar de olika delarna. Det brukar alltid medfölja plasthandskar i förpackningen, så detta är inget man behöver köpa separat.

Grundlig applicering

När det väl är dags att ha i avfärgningen i håret är det förstås viktigt att detta görs med omsorg. Många upplever att det blir enklare om man delar in håret i några mindre sektioner, så att man kan applicera medlet i en del i taget. På det sättet blir det också lättare att säkerställa att man inte missat någon del av håret, vilket annars kan leda till ett ojämnt resultat.

Lite extra värme

Ofta när det gäller den här sortens produkter så ger de bäst effekt om de får verka under något högre värme än vanlig rumstemperatur. När man väl har applicerat allt medel kan det därför vara bra att trä över någon typ av plastmössa eller plastfolie. Då höjs temperaturen utan att man använder något som kan skada håret. Det är naturligtvis viktigt att man följer bruksanvisningen beträffande hur länge avfärgningsmedlet ska sitta i innan det sköljs ur.

Skölj grundligt och gör en inpackning

När den angivna tiden har gått är det dags att skölja håret. Det är viktigt att detta görs riktigt grundligt så att det inte lämnas kvar några rester av avfärgningen. När håret väl är ordentligt genomsköljt och alla rester är borta är det dags att använda en del av en hårinpackningsprodukt som brukar medfölja i förpackningen. Den ska vanligtvis sitta i någon minut innan den sköljs ur. Vissa inpackningar ska användas två gånger direkt efter varandra för att ge riktigt god effekt. Huruvida det gäller den produkt man valt eller inte går det naturligtvis att se i bruksanvisningen.

Avfärgning kan råda bot på det mesta

Avfärgning kan råda bot på det mesta

Förutsatt att man väljer rätt avfärgning för den hårfärg man har att jobba med, kan en sådan produkt få bort i stort sett vilken hårfärg som helst. Undantaget är när någon har färgat håret med henna. Då kan tyvärr inte avfärgningen göra något åt saken. I vissa fall kan det krävas att man upprepar avfärgningsprocessen flera gånger innan man uppnår den effekt man söker. Detta kan till exempel gälla den som färgat sitt hår svart eller väldigt mörkt brunt. Det kan också gälla den som färgat ett hår som varit skadat sedan tidigare. Tyvärr finns det fall där håret är så pass skadat att den tidigare färgen sitter så gott som fast.

Då kan det vara svårt att få ordning med det på hemmaplan. I sådana situationer kan det vara klokt att gå till en duktig frisör som kan hjälpa till att färga ur håret på ett säkert och effektivt sätt. Om man inte ser några tydliga resultat när man använt sin avfärgningsprodukt är det naturligtvis viktigt att säkerställa att man verkligen valt rätt produkttyp. Om man gjort rätt val kan det vara värt att testa att göra om processen ytterligare en eller ett par gånger. Ofta hjälper detta och ger ett fullgott resultat.

Frågor och svar kring Avfärgning

✅ Kan man använda avfärgning för att bleka håret?

Nej, det kan man inte göra. Avfärgning använder man för att ta bort färgen ur håret. Den som vill bleka håret behöver även använda specifika blekningsprodukter för detta ändamål. Avfärgning ersätter med andra ord inte blonderingsprodukter till håret.

✅ Innehåller alla avfärgningsprodukter blekmedel eller ammoniak?

Nej, det finns gott om produkter som inte innehåller något av detta. Produkter som inte innehåller dessa ingredienser är mer skonsamma för håret, vilket gör att allt fler väljer dessa.

✅ Fungerar avfärgning oavsett vilken färg man har i håret?

Nej, det finns ett undantag. Om man har färgat sitt hår med henna fungerar inte avfärgning. Det brukar heller inte vara speciellt effektivt om man tidigare blekt håret med blekmedel och därefter färgat det riktigt mörkt. På andra färger fungerar den här typen av produkter. Däremot kan det vara så att vissa produkter främst är till för ljust hår medan andra är avsedda för användning på mörkt hår. Verkningstiden kan också variera beroende på vilken hårfärg man har från början.

✅ Hur mycket kostar det att köpa avfärgningsprodukter?

Precis som när man köper hårfärg kan priserna variera något. De flesta produkter av den här typen kostar mellan 100 och 200 kronor. Det finns dock några få undantag där produktpriset ligger under 100 kronor.

✅ Vad bör man tänka på när man ska använda avfärgning?

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att avfärgning inte fungerar som ett substitut för blonderingsmedel. Det är också viktigt att komma ihåg att det inte har någon effekt på hennafärgat hår. Det är också av stor vikt att man följer anvisningarna som följer med produkten. Det brukar rekommenderas att man gör ett känslighetstest innan man applicerar produkten över hela håret. Det är lätt att man känner sig frestad att hoppa över detta för att spara tid, men det är verkligen noga att man gör detta. Anledningen till att detta behöver göras är för att man ska säkerställa att man inte är överkänslig mot produkten.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Avfärgning Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin