Blondering

Bäst Blondering

Snabbmeny:
Toppval Blondering Vanliga frågor


Tidigare var det i stort sett nödvändigt att gå till frisören och betala dyrt för den som ville blondera sig. Idag har blonderingsprodukterna blivit betydligt bättre, och för många går det alldeles utmärkt att åstadkomma en lyckad blondering på hemmaplan. Det blir betydligt billigare och man slipper dessutom boka tid. Det går helt enkelt att genomföra förändringen när tillräckligt med tid finns, utan framförhållning. Av den anledningen finner många detta mer praktiskt än att gå till en salong.

Bra att veta om produkter för blondering

Det finns förstås en hel del som det kan vara bra att känna till om blonderingsprodukter. Alla produkter är inte lika effektiva, och vissa är mer skonsamma för håret än andra. Det kan också finnas skillnader i hur behandlingen går till.

Bra med vårdande ämnen

Många blonderingsprodukter sliter rejält på håret, vilket lämnar efter sig ett ganska glanslöst och frissigt hår. Detta är förstås inte önskvärt, så vad finns det att göra åt saken? Det bästa man kan göra är att välja en blondering som innehåller vårdande ämnen. På så sätt får håret en näringsbehandling samtidigt som håret blonderas. För att ge håret ännu mer omsorg och kärlek är det också viktigt att göra hårinpackningar med jämna mellanrum efter att blonderingen ägt rum. På så sätt får håret ett tillskott av fukt, vilket är nödvändigt för att det inte ska se matt, frissigt och glanslöst ut.

Bra att veta om produkter för blondering

Exempel på ingredienser att titta efter

Det finns gott om ämnen som har vårdande effekt, men det kan vara bra att känna till några av dessa, så att det blir enklare att leta efter en bra produkt. Jojobaolja, kamomill, aloe vera och veteprotein är exempel på ingredienser som hjälper till att ge håret fukt. Dessa har också en lugnande effekt på håret och veteprotein har dessutom en skyddande effekt vid själva behandlingen.

Typ av produkt

Det finns olika typer av blonderingsprodukter. Det vanligaste är att blonderingen appliceras på samma sätt som en vanlig hårfärg, där man blandar olika delar för en verksam produkt. Det finns dock även sprayvarianter, där en blonderingsspray sprayas på håret. Effekten blir vanligtvis inte alls lika framträdande med en spray, men det kan fungera för den som bara vill få håret en nyans ljusare eller för den som snarare vill få en blond nyans att framhävas än att blondera det. Innan man gör sitt val är det viktigt att man är medveten om skillnaderna, så att man inte väljer en spray i tron att det blir ett enklare sätt att uppnå samma resultat som med en vanlig blondering. Det finns också blonderingsprodukter som enbart är avsett för slingor och toppar, och inte för en blondering av hela håret. Att ta del av produktbeskrivningen eller beskrivningen på förpackningen är därför viktigt, för att undvika att välja fel typ av blondering av misstag.

Val av nyans

Innan man är redo att köpa en produkt för blondering är det förstås viktigt att veta ungefär vilken blond nyans man är intresserad av. Olika blonderingsprodukter kan nämligen ha olika nyanser. Vissa åstadkommer ett mer mörkblont resultat, medan andra ger ett silverblont resultat. Vilket slutresultatet blir beror förstås till stor del också på vilken färg man inleder med. En mörkhårig person som vill blondera sig behöver göra en avfärgning först, för att blonderingen ska ha en chans att ge önskat resultat.

Toppval Blondering 2024

Vi har valt dessa Blonderingsprodukter som våra Toppval.
Effektiva blonderingsprodukter för att ljusa upp hår:

1. Loreal Paris Préférence Ultra Light 11.21 Crystal

Om du har naturligt blont eller ljusbrunt hår som du vill blondera är det här en mycket bra blonderingsprodukt att använda. Det här är en kall platinablond nyans som är framtagen just för personer som redan har ljust hår. Du bör dock inte använda denna blondering om du har grått hår, då produkten inte är avsedd för det. Den är heller inte lämplig för personer med mörkbrunt hår, eftersom det inte går att förvänta sig ett bra resultat med det utgångsläget.

Den här blonderingsprodukten kan även användas som avfärgning om du har färgat håret tidigare och vill ta bort färgen för att så småningom kunna göra en ny färgning. Den har en formula som motverkar gula toner vilket brukar vara önskvärt för de flesta som vill blondera håret. Det kan vara bra att känna till att den här produkten bleker upp till tre nyanser, vilket indikerar hur mörkt hår du kan ha i grunden för att kunna få ett bra resultat med denna blondering.

Kolla priset

2. Schwarzkopf Mood Intensive Creme Color 107 Silverblond

Denna blonderingsprodukt kommer från Schwarzkopf som i flera årtionden tagit fram kvalitativa hårvårdsprodukter. Det innebär att om du väljer denna får du en riktigt bra produkt som kan ta fram en härlig blond färg med fin lyster. Detta är en mycket effektiv blondering som bleker upp till sju nyanser vilket är mer än vad många liknande produkter åstadkommer. Målbilden vid blondering med denna hårvårdsprodukt är att få en silverblond nyans. Produkten är utrustad med en efterbehandling som motverkar gula toner. Detta är något som efterfrågas från många kunder.

Vissa blonderingar är inte lämpliga för personer med grått hår, men så ligger det inte till med denna. Det går utmärkt att använda den om du har börjat få gråa hår. Däremot är den inte i första hand avsedd för personer med helt grått hår som vill bli blonda. Något som du bör tänka på är att det kan behövas två förpackningar om du har långt hår.

Kolla priset

3. Depend Blondering för Brunt-Ljusbrunt hår

När du vill få ett blont hårsvall som samtidigt förblir välmående är det här blonderingen för dig. Produkten innehåller ett flertal vårdande och fuktighetsbevarande ingredienser som bidrar till att ditt hår inte bara får en fin blond färg utan även blir blankt och lent efter behandlingen. Du känner troligtvis igen jojobaolja som är en viktig ingrediens i denna formula. Den hjälper till att bevara hårets fuktnivåer, vilket gör att ditt hår ser glansigt och välmående ut. Blonderingsprodukten innehåller även veteprotein som har skyddande egenskaper. En ingrediens som du troligtvis också har hört talas om är aloe vera som har både vårdande och återfuktande egenskaper samtidigt som den bidrar till ökad glans.

Den här produkten är avsedd för dig som har ljusbrunt eller brunt hår och vill bli blond. Exakt hur blont ditt hår blir beror på din naturliga hårfärg. På förpackningen kan du se en färgkarta som visar ungefär vilken nyans du kan förvänta dig.

Kolla priset

Bra att känna till om blonderingsprocessen

Är det enkelt att få en blondering att bli lyckad? Nej, det vore en överdrift att påstå något sådant. En blondering kan vara mer komplicerad än en vanlig hårfärgning, och det är viktigt att vara medveten om det redan innan man skrider till verket. Det betyder inte att det inte går att lyckas. Det finns riktigt bra produkter på marknaden för blondering idag, vilket gör att det finns alla förutsättningar att lyckas för den som gör på rätt sätt och har tålamod. Men vad är det då man bör tänka på om man vill lyckas med detta?

Bra att känna till om blonderingsprocessen

Kan krävas flera behandlingar

Det är viktigt att vara medveten om att det kan krävas flera blonderingar innan man har fått ett tillräckligt ljust resultat. Hur många behandlingar som behövs beror till stor del på utgångsfärgen och vilken blond nyans man strävar efter att åstadkomma. Även kvaliteten på håret kan påverka hur många blonderingsbehandlingar som behövs.

Vilken blond nyans man strävar efter

För den med mörkt hår

En person med mörkt hår som vill bli blond behöver vara medveten om att användning av en blonderingsprodukt i ett mörkt hår hjälper till att ge en ljusare nyans än den befintliga, men det kommer inte ge den blonda nyans som visas på förpackningen. Om man vill uppnå ett sådant resultat behöver man först göra en avfärgning och därefter en behandling med en blonderingsprodukt. Det kan också krävas stegvis behandling för att åstadkomma den blonda nyans man är ute efter. Detta gäller för övrigt även om man går till en salong. Det händer ofta att en mörkhårig person som vill bli blond behöver genomföra denna förändring stegvis för att inte slita alltför mycket på håret.

Silverschampo efter blondering

Resultatet efter en blondering blir ofta en ganska gulaktig nyans. Många upplever att den gulaktiga tonen behöver åtgärdas och då kan man ha stor nytta av ett silverschampo. Detta bör appliceras efter att blonderingen genomförts. Då tas de vita nyanserna i det blonda fram, och detta minskar de gula tonerna rejält. Det finns också silverinpackningar att använda för den som vill ge håret en fuktboost samtidigt som färgen hanteras.

FEj nytvättat hår

Slutligen kan det vara bra att känna till att blonderingen oftast ger ett mer effektivt resultat om produkten appliceras i ett hår som inte är helt nytvättat. Det kan förstås kännas frestande att tvätta håret före behandling, så att det är fräscht när förändringen ska ske. Det är dock bättre att strunta i detta, för att uppnå ett bättre resultat. Håret tvättas ju trots allt efter behandlingen, vilket ger ett fräscht och fint resultat i slutändan. Med tanke på detta krävs ingen tvätt innan blonderingsprodukterna appliceras. Hur länge det ska ha gått sedan senaste tvätt finns det inga klara direktiv kring, men det gör inget om det gått ett par-tre dagar.

Frågor och svar kring Blondering

✅ Vad bör man tänka på när man ska välja produkt för blondering?

Det finns ett flertal saker att tänka på. Det är förstås viktigt att välja en produkt som är så skonsam som möjligt. Försök att hitta en blonderingsprodukt som även innehåller vårdande ämnen. Om produkten till exempel innehåller Omegaplex eller Olaplex är det positivt, eftersom dessa bygger upp hårstråna så att de inte skadas på samma sätt som av andra, mindre skonsamma blonderingsprodukter.

✅ Vad bör man tänka på när man ska använda en blonderingsprodukt hemma?

Först och främst är det klokt att ha realistiska förväntningar. Det brukar anges på kartongen vad man kan vänta sig baserat på vilken hårfärg man har från början. Det brukar också gå att läsa hur många nyanser en viss produkt bleker, exempelvis sex eller åtta nyanser. Det är ganska naturligt att en person som har väldigt mörkt hår från början inte kommer att bli platinablond enbart med hjälp av en blonderingsprodukt. Däremot kan det ljusa upp det egna håret ett flertal nyanser. Resultatet beror alltså alltid på vilken färg man har på håret när blonderingen påbörjas. Det är också viktigt att komma ihåg att göra ett känslighetstest innan man sätter igång, samt att följa direktiven som följer med produkten. Tänk också på att det i vissa fall kan krävas flera behandlingar för att uppnå önskat resultat.

✅ Varför ska man göra en blondering hemma istället för att gå till en frisör?

De flesta som väljer att köpa blonderingsprodukter och göra blonderingen hemma, gör det för att spara pengar. Att blondera sig på salong blir ofta väldigt dyrt. Många har inte den ekonomin, eller föredrar att lägga pengarna på annat. Att köpa blonderingsprodukter och göra jobbet själv kostar bara någon hundralapp, om ens det, medan det handlar om tusenlappar för den som går till en salong för att blondera sig. Det rör sig med andra ord om stora prisskillnader.

✅ Vad bör man göra om håret får en gulaktig ton efter blondering?

Då kan man testa någon av de sprayer eller efterbehandlingar som tagits fram just för att motverka gula nyanser. De hjälper ofta bra. Om resultatet trots detta ser gult ut kan det dock krävas en ny behandling med en annan blonderingsnyans.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Blondering Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin