Badolja

Bäst Badolja

Snabbmeny:
Toppval Badolja Vanliga frågor


Det finns mängder av olika badoljor att köpa i butik. Det är förstås positivt att utbudet är så stort men det kan också göra det svårt att välja. När man planerar att köpa badolja tänker man kanske inte på att produkter av den här typen kan ha olika ingredienser och därmed olika egenskaper. Många tror att de kan köpa vilken badolja som helst och uppnå önskat resultat. Så är dock inte fallet. För att veta vilket produktval som är det rätta, är det viktigt att man har full koll på vad det är man vill åstadkomma. Först då blir det möjligt att göra ett medvetet och klokt val.

Badolja är bra för mycket

Många använder en liten mängd badolja i ett bad när de vill koppla av efter en ovanligt slitsam dag på jobbet. Avkoppling och avslappning är definitivt något som den här typen av produkt kan hjälpa till med, men den kan också bidra med mycket annat. Det vore synd att gå miste om alla de fördelar som denna typ av olja kan ge, enbart på grund av att man inte undersöker alla egenskaper. Det är naturligtvis svårt att lista alla typer av badoljor, och alla nyttiga egenskaper dessa har, men några av de vanligaste kan ändå vara bra att ta en närmare titt på.

Bra vid förkylning

När hösten kommer är det många som råkar ut för en rejäl förkylning. Även om det är helt ofarligt kan det vara obehagligt att gå runt med nästäppa och luftrör som värker och ömmar. Då kan ett bad med badolja innehållande eukalyptus vara till nytta. Samtidigt som man njuter av ett avkopplande bad hjälper oljans ingredienser till att öppna upp luftvägarna, vilket gör att det blir lättare att andas. Många upplever en markant skillnad. Under tiden som förkylningen pågår kan man införa en rutin med ett bad om dagen, för att se till att besvären blir så lindriga som möjligt.

Badolja är bra för mycket

Hjälp mot värkande leder

Det finns många som plågas av värkande leder. Det kan bero på kroniska sjukdomar som RA och artros, men det kan även bero på skador eller annat. Oavsett vad som har orsakat värken kan ett bad med den rätta badoljan lindra ordentligt. Det man bör leta efter är en badolja med vårdande egenskaper. Exempel på innehåll kan vara lavendel, men det finns även många andra ingredienser som kan bidra till den här typen av önskade effekter.

Uppmjukande och återfuktande

En mycket god anledning till att börja ha i några droppar av den rätta badoljan är att man besväras av torr hud. Det finns gott om hälsosamma badoljor som innehåller ingredienser som gör att man uppnår en kraftigt återfuktande och samtidigt uppmjukande effekt. På det sättet kan man få bukt med armbågar som är allt för torra, fötter som inte längre vill stängas in i ett par skor och ben som är så torra att de ständigt tycks klia. Huden behöver återfuktas och det gäller inte bara huden i ansiktet. Hela kroppen behöver tas väl om hand, och med hjälp av lite badolja kan man snabbt se till att det sker.

Stresslindrande egenskaper

Det finns väldigt många som har en stressig vardag, där det sällan tycks finnas mycket tid för återhämtning och avkoppling. För dessa kan det vara väldigt nyttigt att ta ett bad med en olja som innehåller ingredienser som har förmåga att lindra stress. Tall och rosenträ är några bra exempel på stresslindrande och uppiggande ingredienser, men det finns även många andra så som citrusolja.

Toppval Badolja 2024

Vi har valt dessa Badoljor som våra Toppval.
Bra oljor som ger din hud både fukt och näring. Dessa badoljor gör badet ännu mer njutningsfullt.

1. HighOnLove Bath Oil Lavender Honeybee 100 ml

Det finns flera skäl till att du bör testa den här badoljan från HighOnLove. Den är bra både för din hud och för ditt sinne och om du upplever ett behov av att koppla av är det här produkten som kan hjälpa dig. Oljan sprider en härlig doft som är både söt och blommig med inslag av lavendel. Många upplever att doften har en lugnande effekt, vilket även själva oljan har.

Ingredienserna i denna produkt är naturliga och du hittar såväl lavendel som cannabisfröolja i denna. Oavsett om du främst är ute efter avslappning eller att ge huden en rejäl dos återfuktning så är det här badprodukten för dig. Den går in i huden både snabbt och enkelt och vårdar huden som dessutom får näring som den kan tänkas behöva. Samtidigt upplever många att stressen minskar och att det är lättare att återhämta sig och slappna av med några droppar av denna badolja i vattnet.

Kolla priset

2. The Beauty of Sensitive Skin Bathing Oil 200 ml

Är din hud torr och stundtals även irriterad? Då kan den här badoljan vara precis vad du behöver. Den är framtagen för känslig hud och dess ingredienser har en lugnande effekt vilket är perfekt för irriterad hud. Oljan bidrar också med ett skyddande lager till torr hud, vilket minskar risken för framtida irritation och klåda. Du kan själv välja om du vill använda den här produkten i duschen eller om du vill applicera några droppar i badvattnet. Oavsett vilket du väljer ger du huden näring som den kommer må bra av.

Den här badoljan innehåller en rad näringsrika ingredienser, så som havrekärnolja, omega 3, ricinolja och flera olika fettsyror. Bakgrunden till valet av ingredienser är en önskan att säkerställa att hudens naturliga fuktbarriär bibehålls och att ge en återfuktad och frisk hud. Doften på produkten är mild och lämplig även för de flesta allergiker och oljans formula är skonsam och mild.

Kolla priset

3. REN Skincare Atlantic Kelp Bath Oil 110 ml

Att ta hand om din hud på bästa sätt är naturligtvis viktigt och det kan du göra med hjälp av bra hudvårdsprodukter. Du har säkert redan en bra lotion och en skonsam men effektiv tvål som du brukar använda, men om du vill göra mer än så kan ett par droppar av denna badolja räcka långt. Den är energigivande vilket gör att du kan komma att dra stor nytta av detta om du känner dig stressad. Vad som är extra positivt är att den energigivande funktionen omfattar både sinne och hud, vilket gör att du kan koppla av samtidigt som även din hud mår bättre efter badet.

Oljan innehåller atlantisk kelp vilket är mycket näringsrikt och även återfuktande. Som du säkert vet är det viktigt att upprätthålla hudens fuktbalans. På så sätt kan du se till att huden förblir len och slät samtidigt som du kan slippa onödig klåda och irritation.

Kolla priset

Att välja rätt badolja

Att det går att må bättre till både kropp och själ tack vare badoljor råder det inga tvivel om, men hur ska man göra för att välja rätt produkt? Det finns trots allt en mängd produkter att välja på när man ser sig om i butikshyllorna, eller när man öppnar en webbutiks sida för att ta en titt. Det kan naturligtvis verka svårt och krångligt att navigera bland alla oljor och slutligen hitta den rätta, men det behöver inte vara speciellt svårt. Huvudsaken är att man som köpare har koll på vad det är man är ute efter, och vad man vill uppnå. Genom att läsa produktbeskrivningarna kan man snabbt bilda sig en uppfattning om vad de olika oljorna främst är framtagna för att göra.

Är man ute efter att ge fukt till en torr och kliande hud är det med andra ord viktigt att leta efter något i beskrivningen som förklarar att oljan återfuktar och ger näring till huden. Om det rör sig om problemhud med eksem eller psoriasis kan det vara bra att välja en produkt som tydligt vårdar huden och kanske även innehåller antiinflammatoriska egenskaper. Har man istället problem med stress och trötthet är det viktigt att läsa igenom beskrivningarna tills man hittar något som är framtaget för att pigga upp humöret och lindra stress. Så länge man vet vad man är på jakt efter blir det lätt att hitta rätt. Det är när man har oklara mål som det är lätt att det blir fel.

Att välja rätt badolja

Populära ingredienser i badoljor

Innehållet i badoljor varierar rejält. En tydlig trend är att det går mer och mer åt det naturliga hållet. Många tillverkare väljer att ta fram produkter helt utan kemikalier och konstgjorda tillsatser. Fler och fler har fått upp ögonen för att det går att åstadkomma fantastiska resultat med hjälp av 100% naturliga ingredienser. Jojobaolja, lavendel, citrusolja, sjögräs, havstång och eukalyptus är några av de naturliga ingredienser som ofta återfinns i dessa oljor. Även avokadoolja och mandelolja är vanligt förekommande.

Populära ingredienser i badoljor

Rimliga priser på de flesta produkter

Även om det vore dyrt med badolja vore det en god investering eftersom det bidrar till kraftigt ökat välmående. Lyckligtvis är det dock inte särskilt dyrt att köpa en bra badolja. Priserna kan naturligtvis variera, men det är inga problem att hitta en variant som kostar mellan 150 och 300 kronor. Detta kanske kan tyckas som ett ganska högt pris jämfört med de flaskor som finns att köpa för några få tior i livsmedelsbutikerna, men effekterna är så mycket bättre att det är värt varje extra krona.

Frågor och svar kring Badolja

✅ Vad är badolja bra för?

Badolja kan göra stor nytta på flera sätt. För det första återfuktar den huden, vilket är viktigt. Det kan dessutom finnas ämnen i badoljor som hjälper till att mjuka upp en stel och värkande kropp. Vidare finns det stressreducerande ämnen i många badoljor. För den som är förkyld finns det även badolja som öppnar andningsvägarna och på så sätt gör det lättare att andas när nästäppan i övrigt är total.

✅ Vem bör använda badolja?

Det finns egentligen ingen som inte kan ha nytta och behag av att använda badolja. Det finns olika oljor, och de har olika ingredienser. Detta gör i sin tur att de verkar på olika sätt, något som gör att det finns en badolja för alla. Oavsett om man har problem med stela muskler och leder, känner sig förkyld, stressad eller bara upplever att huden är i torraste laget, så är en badolja rätt typ av produkt att använda.

✅ Kan badolja hjälpa den som har problem med eksem?

Ja, det kan den till viss del göra. Det är dock viktigt att komma ihåg att vattnet som oljan droppas ned i inte får vara alltför varmt, eftersom detta kan irritera huden. Det gäller naturligtvis också att välja rätt produkt.

✅ Vilka ingredienser bör man leta efter i en badolja för att den ska vara bra och effektiv?

Det beror helt på vad det är för effekt man vill ha. Behöver man något som får kropp och själ att koppla av är lavendel till exempel ett utmärkt val. Har man problem med en förkylning kan eukalyptus vara bästa ingrediensen att spana efter. Är man på jakt efter något mjukgörande är olivolja troligtvis det bästa ämnet att söka efter. Det finns dock gott om effektiva ingredienser som kan hjälpa till att få bukt med olika typer av problem.

✅ Hur mycket kostar en bra badolja?

Priset på badoljor varierar beroende på vilken butik man besöker, vilken typ av olja man väljer samt naturligtvis hur mycket som ryms i flaskan. Det går att hitta bra oljor för runt 90 kronor, men det finns även bra oljor som kostar 300 kronor.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Badolja Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin