Bygg

De senaste åren har det här med hemmafix blivit allt vanligare och populärare. Många vill gärna prova att åtgärda, förbättra eller renovera på egen hand. Oavsett vad det är du ska fixa är det smidigt att ha de rätta verktygen nära till hands. Men om man är helt ny på hantverk kan det vara svårt att veta vilken sorts verktyg man behöver ha i verktygslådan. Därför kommer du i denna artikel att få en kort genomgång på vilka olika sorters verktyg som behövs för hemmafix och hur de används.

Hammare

En av de mest grundläggande verktygen du kan ha är hammaren. En hammare består av ett skaft som är tillverkat av trä eller metall. Skaftet ska vara bekväm att hålla i och därför kan det vara bra att prova ut din hammare innan du köper den. På skaftet finner vi hammarens huvud. Den är gjord av metall. En hammare används för att slå. När hammaren används för hemmafix används den för att slå in spikar och dylikt. Den vanligaste typen av en hammare kallas för en klohammare. Men det finns också andra sorters hammare.

Tumstock

En tumstock är en sorts måttstock som går att vika ihop. Det betyder att denna måttstock är enkel att ha med sig i fickan eller i verktygslådan. Från början användes tumstocken i syftet att omvandla tum till centimeter, därav har verktyget fått sitt namn. Men idag består en tumstock av en meterskala och den används för att mäta. En tumstock kan vara gjord av trä eller metall.

Skruvmejsel

Nästa verktyg du bör ha hemma är en eller flera sorters skruvmejslar. En skruvmejsel är ett sorts verktyg som används för att justera eller dra åt en skruv. En skruvmejsels skaft är gjord av plast och huvudet är gjord av metall. Olika skruvhuvuden är anpassade för olika sorters skruvar och därför kan det vara bra att ha ett gäng olika sorters mejslar.

Tång

En tång är ett sorts verktyg som är tillverkad av metall. En tång fungerar lite som en sax men är tillverkad för att knipsa ännu starkare material. Förutom att en tång kan knipsa så kan den även användas för att hålla fast, forma, dra och montera. Med andra ord är en tång ett väldigt bra verktyg att ha nära till hands oavsett vad du ska använda den till.

Såg

En såg används för att kapa av starka material såsom trä eller metall. Det finns olika sorters sågar beroende på vilket material du vill kapa av. Men om du bara ska köpa hem en sorts såg så ska du köpa en sticksåg eftersom att denna såg passar bra att använda för enklare kapning men också för precision.

Skruvdragare

Ett annat sorts verktyg som är väldigt bra att ha är en skruvdragare. En skruvdragare är precis vad det låter som, ett verktyg som används för att dra skruv och reglar. Men den används också för att fästa skruvar. Den går också bra att använda för enklare borrningar.

Kniv

Sist men inte minst är det bra att ha en kniv. En kniv består av ett vasst blad i metall som används för att kapa eller skära.

Här hittar du vår guider inom Byggprodukter:

Allt inom bygg:


Tips på fler av våra köpguider:


Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin