Slangvinda

En vattenslang med tillhörande slangvinda är något man ofta behöver ha oavsett hur stor eller liten tomten är och hur man utnyttjar sin trädgård. Det kommer alltid tillfällen då man behöver rinnande vatten, och med en slang kan man komma åt att vattna landen och rabatter, tvätta bilen, fylla barnens lilla bassäng eller tvätta av trädgårdsmöblerna.

Bäst Slangvinda

Snabbmeny:
Toppval Slangvindor 2023 Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


De 3 bästa Slangvindorna 2023

Vi har valt dessa Slangvindor som våra Toppval.
Bra vindor som hjälper dig hålla ordning på slangen. Välj storlek beroende på hur stor trädgårdstomt du har.

1. Slangvinda på hjul

Det är naturligtvis inget måste att ha en slangvinda men det kommer hjälpa dig att ha bättre ordning på din trädgårdsslang. Det kan vara värt att tänka på att en slangvinda inte behöver vara särskilt dyr. Den här modellen på hjul är ett utmärkt exempel på en slangvinda som fungerar utmärkt men som inte kostar speciellt mycket. Den kommer från varumärket Verto och den passar bra till vanliga trädgårdsslangar. Om du sätter slangen på denna kommer du att kunna vinterförvara trädgårdsslangen på ett organiserat sätt. Du ser dessutom till att slangen inte blir liggande och riskerar att bli förstörd i förrådet, garaget eller vart än du väljer att förvara den.

Naturligtvis är en slangvinda som denna utmärkt att använda även på sommartid. Du kanske vill låta slangen stå ute i trädgården så att den finns lättillgänglig när det är dags att vattna. Även då är det positivt att ha den upprullad på denna slangvinda, och tack vare hjulen kan du lätt flytta den med dig i trädgården.

Kolla priset

2. Slangvinda med upprullare

Som du säkert har märkt finns det gott om slangvindor i olika prisklasser som du kan välja på. Prisskillnaderna kan ofta bero på att vissa är väldigt enkla medan andra kommer med funktioner som gör att priset höjs. Just denna slangvinda kan sägas vara i medelprisklassen och den kommer med upprullare. Den är tillverkad i plast och rostfritt stål och den är förhållandevis hållbar. Den är utrustad med hjul, vilket gör att du enkelt kan dra den med dig runt i trädgården när det är dags att vattna rabatter, gräsmattor eller andra ytor.

En fördel med den här slangvindan är att den kan användas till en rad olika trädgårdsslangar. Det går bra att välja 60 meter ½” slang men det fungerar även utmärkt med en 40 meter ¾” slang. Vid köp av slangvindan ingår ingen trädgårdsslang. Denna behöver med andra ord köpas till separat. Du behöver då säkerställa att du väljer en av de slangar som får plats på denna.

Kolla priset

3. Slangvinda Gardena Roll Up, 35 m

Det här är en mycket påkostad slangvinda och du kommer upptäcka att priset är högre än på många andra produkter, men det finns goda skäl till detta. Det här är en väldigt praktisk och snygg väggslangbox där du monterar den på väggen och kan låta slangen rullas upp enkelt och effektivt. Till skillnad från de flesta andra slangvindor monteras alltså fästet direkt på en vägg. Fästet är vridbart vilket gör att du inte får några problem att få med dig slangen till olika ställen i trädgården. Slangen är 35 meter lång, vilket innebär att du har god räckvidd när det är dags att vattna.

Hur fungerar då denna produkt? Du behöver bara dra i slangen så rullas den ut så långt som du önskar. Det finns låspunkter som gör att den sedan blir fastlåst när du fått ut den slanglängd du önskar ha. När slangen sedan ska rullas in igen sker det med hjälp av RollControl-teknik, vilket gör att slangen håller länge.

Kolla priset

Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.

Användbart hjälpmedel

Hus och trädgård kräver sina redskap, det vet alla som har eget hus eller som bor i radhus eller annan lägenhet med en liten täppa. Man behöver en gräsklippare för att hålla gräsmattan i trim, redskap för snöskottning på vintern, krattor, spadar, räfsor och andra redskap för trädgårdsskötsel. Exakt vad som behövs beror förstås på vilken typ av trädgård man har, och hur intresserad man är av odling och liknande.

Vattenslangen är ett praktiskt och användbart hjälpmedel i många olika situationer. Men, när man inte längre behöver den kan slangen upplevas som allt annat än praktisk. För även om du rullar ihop den hjälpligt blir det en rätt stor härva som ligger i vägen och som det är lätt att snubbla på. Men det går förstås att lösa med en slangvinda. Skaffar du en slangvinda blir det lätt att hålla snyggt i trädgården, samtidigt som det blir enkelt att rulla ut slangen när du behöver den, och rulla in den igen när den inte längre behövs.

Att köpa rätt slangvinda kan vara lurigt om man inte har läst på hos Letsbuyit.se först.

Olika modeller av slangvindor

Det finns många olika modeller av slangvindor, för alla smaker och behov. Det finns vindor som du skruvar upp på väggen, så att du har slangen i en snygg rulle på väggen till huset, eller uthuset. Vill du inte ha den på väggen finns det förstås också slangvindor som är avsedda att ställa direkt på marken. Den mest flexibla lösningen av alla är den mobila slangvindan, eller slangvagnen som den också kallas. Detta är en slangvinda som är försedd med hjul så att du kan dra den med dig i trädgården och som du kan ställa undan där du vill när den inte används. Slangvagnen är extra praktisk om du behöver lång slang och ska använda den på olika platser i trädgården. eftersom de flesta slangvagnar kommer med snabbkopplingar kan du koppla den till en annan slang om du behöver förlänga räckvidden.

Slangvindor tillhör inte de mest tekniska redskapen, men de ska förstås ha några tekniska finesser som gör dem enkla och praktiska att använda. Det ska vara lätt att dra ut så mycket slang som du behöver, och den ska också vara lätt att rulla in igen. Om det handlar om en slangvinda med kassett ska slangen också vara lätt att rulla in till en fin rulle, så att den inte låser sig inne i kassetten.

Det finns också slangvindor med motor, som alltså rullar in slangen automatiskt när du är klar med den. Eftersom de flesta slangvindor levereras med slang är det inte bara själva vindan att ta hänsyn till när du gör ditt val. Det gäller också att se till att få en slang av bra kvalitet. Slangen ska vara smidig och helst armerad eller åtminstone så stark att den inte viker sig och stänger av vattnet under användning.

Väggmonterade slangvindor

Slangvindor som monteras på vägg ska förstås ha bra fästen så att vindan sitter stadigt på väggen även när man drar ut slangen och när den rullas in. Inrullningen fungerar på de flesta modeller på samma sätt som på en dammsugare. Genom att göra ett litet ryck i slangen frigör man låsspärren och slangen rullas automatiskt in.

Om du planerar att skaffa en slangvinda att hängas på väggen har du nytta av följande tips:

  • Kom ihåg att lyfta av slangvindan av sitt fäste och ta in den när frosten kommer på hösten. Annars riskerar du att slangen spricker om vattnet fryser till.
  • När du får din vinda ska du kolla så att returfjädern är spänd. Denna fjäder ser till att slangen rullas in i kassetten, och den ska alltså vara spänd redan vid leveransen. Om fjädern inte låser sig utan hela tiden vill rulla in slangen ska du reklamera vindan. Om du försöker justera fjädern själv är det stor risk att den skadas, och då kan du få svårt att reklamera varan eller åberopa eventuell garanti.
  • När du har använt slangen och de ska vindas in är det kanske frestande att släppa taget och låta vindan sköta jobbet helt själv. Men, då finns det risk för att slangen slår upp och skadar kassetten, så vi rekommenderar att du håller i slangen under tiden den matas tillbaka. Om du går med slangen till kassetten så kommer din slangvinda att hålla betydligt längre.

Flera av dessa tips gäller givetvis även för de vindor som inte monteras på vägg.

Oavsett vilken typ av slangvinda finns det en del punkter som är viktiga att tänka på när du väljer produkt.

Om du köper en vägghängd vinda måste beslaget vara tillräckligt starkt. En slangvinda med en slang på 20-30 meter väger mellan 10 och 12 kilo, och om det är vatten i slangen är vikten förstås ännu högre.

Kassetten ska vara hållbar och robust, men den ska ändå vara så lätt som möjligt så att vindan kan flyttas vid behov.

Fjädern i kassetten ska vara stark och den ska vara lagom spänd, så att den inte stoppar slangen vid de spärrar du kan känna när du drar ut slangen.

Titta också på slangen är du väljer slangvinda. Några av de billigare slangarna viker sig lätt vilket kan orsaka problem både vid användning och när slangen ska rullas in.

Det är bra om slangvindan har ett rejält handtag. oavsett vilken modell du väljer ska den då och då flyttas. Även de vägghängda modellerna ska flyttas in under vintern och med ett rejält handtag blir det betydligt enklare att bära den. Ibland behöver du kanske också flytta slangvindan mellan olika kranar under användningsperioden och då underlättar ett bra handtag flytten.

Kolla slangföraren innan köpet. Det är föraren som placerar slangen inuti kassetten och den för slangen från sida till sida för att slangen ska fördelas jämnt inuti kassetten. Om slangföraren är för klen kan det hända att hela slangen inte får plats och att du får dra ut den igen för att hjälpa föraren på traven.

Frågor och svar kring Slangvindor

✅ Vad är en slangvinda?

Man kan enklast beskriva det som att en slangvinda fungerar som en hållare där trädgårdsslangen placeras. Den hålls på plats men det gör även att det blir enkelt att få ut så mycket slang som behövs för bevattning i trädgården, utan att det blir trassligt. Det finns såväl vägghängda som stående slangvindor på marknaden. Här hittar du våra Toppval av Slangvindor.

✅ Vad bör man tänka på vid köp av en slangvinda?

Det här bör inte vara något särskilt komplicerat köp eftersom de flesta modeller håller måttet, men det finns några saker att titta efter. För det första är det viktigt att det går lätt att dra ut slangen som du behöver använda. Det ska dessutom gå enkelt att sedan veva in den på nytt. Den ska naturligtvis också hålla för slangens tyngd. Vidare bör du fundera över om du vill ha en vägghängd eller en stående. Fördelen med en vägghängd är att du kan få undan den där den inte syns så mycket, vilket många uppskattar eftersom det här inte hör till de mest estetiskt tilltalande redskapen i trädgården.

✅ Hur mycket kostar en slangvinda?

Priserna på den här typen av produkt varierar. Slangens längd påverkar naturligtvis, men även andra faktorer så som konstruktion. Det går att hitta billiga modeller för runt 700 kronor, om man inte har behov av en så lång slang. Vill man däremot ha en längd på 35-40 meter får man räkna med att betala mellan 1 000 och 2 000 kronor. Naturligtvis finns det en hel del faktorer som kan vara med och påverka prisbilden. Tekniska funktioner kan också ha betydelse, så det är viktigt att gå igenom produktbeskrivningarna och inte bara stirra sig blind på priset.

✅ Hur mycket väger en slangvinda?

Den frågan går inte att ge ett enda generellt svar på. Det beror nämligen både på konstruktionen och på slangens längd. Av naturliga skäl väger en slangvinda med 40 meter slang betydligt mer än en vinda med 20 meter slang. Det är inte ovanligt att vikten ligger på mellan 10 och 20 kg. Det innebär att väggfästet behöver vara rejält tåligt för att inte ge vika.

✅ Kan slangvindan stå eller hänga ute året runt?

Nej, den bör tas in och förvaras inomhus när temperaturerna börjar krypa ned mot nollstrecket. Annars kan slangen spricka när vattnet börjar frysa.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Slangvindor Vanliga frågor

Med slangvindor har man ordning och reda på vattenslangen.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin