Slåtterbalk

Redan i början av 1800-talet uppfanns slåttermaskinen, men det var först under 1860-talet den började bli vanlig. Slåttermaskinen är ett jordbruksredskap som används vid slåtter av vall, grönfoder eller liknande vid produktion av hö eller ensilage. Från 1880-talet och framåt fick slåttermaskinen sitt stora genombrott då den blev ett billigare alternativ till självbindaren. Eftersom den också användes till skörd blev den både ett mer ekonomiskt och funktionellt alternativ. Slåttermaskinen hade en fingerbalk som var fast, och en rörlig kniv som skar av höet. Rörelsen från hjulen överfördes till den rörliga kniven via en växellåda. Denna drivning gjorde slåttermaskinen tungdragen och det var nödvändigt att ha två hästar för att kunna dra en maskin med lång lie.

Bäst Slåtterbalk

Snabbmeny:
Toppval Slåtterbalkar 2023 Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Att välja en mindre slåtterbalk

När traktorn kom in i lantbruket byggdes slåttermaskiner som drogs av traktorn, och dessa var till en början en ren konvertering av den hästdrivna slåttermaskinen. Genom åren har maskiner för slåtter utvecklats, och idag finns det många olika varianter att välja på, beroende till vad och hur maskinen ska användas.

Om du, till exempel, har en liten äng eller liknande som du vill slå kanske du inte vill satsa på en stor slåttermaskin som är avsedd för jordbruk. Det kan kanske till och med kännas onödigt att dra in en stor traktor för att slå ängen. Då kan du välja en mindre slåtterbalk, och beroende på hur mycket jobb du vill lägga ner kan du välja en motordriven eller en handdriven slåtterbalk.

Klippa högt gräs och sly

En slåtterbalk kan sägas vara ett redskap som tar vid där gräsklipparen inte räcker till. Om du ska slå en äng, eller en annan plats med högt gräs är slåtterbalken ett ovärderligt redskap. Själva maskinen påminner om en större gräsklippare i modellen, och framtill sitter slåtterbalken som slår, eller klipper, av gräset. En kraftig slåtterbalk klarar inte bara av att klippa högt gräs utan kan också ta med sly och fingertjocka kvistar. Det finns mindre och nättare maskiner för dig som bara vill kunna klippa högt gräs på ängsmark eller i kuperad terräng. Tänker du klippa snåriga växter och buskage måste du kanske satsa på en modell med starkare motor och eventuellt också en slåtterbalk med bredare klippbredd.

Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till när man ska välja slåtterbalk. Klippbredd, motorstyrka, ljudnivå, däck och drivmedel är bara något av det man tittar på för att få en lämplig slåtterbalk. Vill du ha en mer mångsidig maskin är det bra att titta på sånt som om däcken klarar ojämn terräng, om det går att justera klipphöjden, om styret är justerbart och andra detaljer som gör att du kan anpassa maskinen efter just dina behov.

Klippa högt gräs och sly

En del slåtterbalkar har ett hjul, medan andra är försedda med två. Att två hjul ger en större stabilitet är en självklarhet, men vilket du ska välja beror förstås på vilket behov du har.

De flesta av de slåtterbalkar man skjuter framför sig är bensindrivna, precis som en vanlig gräsklippare. Vill du ha en kraftigare slåtterbalk, eller ett enklare jobb, kan du använda dig av en balk som kopplas till en traktor. Det finns många olika storlekar på traktordrivna slåtterbalkar, men för den lilla ängen klarar man sig med de mindre modellerna. Har du stora ytor att slå är det förstås tidsbesparande att använda en slåtterbalk med en rejäl bredd, så du inte behöver köra så många omgångar.

Toppval Slåtterbalkar 2023

Vi har valt dessa Slåtterbalkar som våra Toppval.
Extremt lättmanövrerade slåtterbalkar med många användningsområden.

1. Slåtterbalk – 270cc

Om du vill ha en slåtterbalk som är både effektiv och rejäl har du hittat rätt modell här. Detta verktyg kommer att kunna vara till stor nytta för dig hemma på gården och det kommer inte ta dig speciellt lång tid att röja undan gräs tack vare denna självgående slåtterbalk med rejält tilltagen klippbredd. Det finns små slåtterbalkar som främst är avsedda för att komma åt intill stolpar och träd där inte gräsklipparen kommer åt. Den här modellen har dock kapacitet att bistå med betydligt fler uppdrag än så. Med en klippbredd på 153 cm klarar den även av att klippa större ytor.

Den här slåtterbalken är ett utmärkt redskap för dig som vill ha ett högkvalitativt verktyg som håller länge även om det används flitigt. Den kommer med en garanti på 2 år och den är försedd med en differentialspärr vilket bidrar till att den är lätt att hantera.

Kolla priset

2. Slåtterbalk Solo by AL-KO 5001-R III

Det finns väldigt många positiva egenskaper att räkna upp när det är dags att beskriva den här effektiva slåtterbalken från AL-KO. Den är mycket lätt att hantera och använda, vilket naturligtvis är oerhört viktigt. Att den dessutom är försedd med både backfunktion och kantskydd samt klippstopp bidrar till att göra den mycket attraktiv. Med den här slåtterbalken behöver du inte oroa dig över att den ska förstöras när den stöter emot husväggar, grindar eller murar.

Slåtterbalken är utrustad med ett ergonomiskt format handtag som går att justera höjdmässigt. Handtaget är dessutom vibrationsdämpande vilket gör att det blir behagligt för dig att framföra den. Det finns även detaljer i konstruktionen som gör den smidig att använda och underhålla. Det faktum att den har kort avstånd mellan balken och hjulen gör att gräset försvinner från maskinen på ett lätt sätt. Om du vill öka användningsområdet kan du köpa till snökedjor och snöblad för att ha en maskin som du även kan använda under de kalla vintermånaderna.

Kolla priset

3. Bensindriven slåtterbalk

Om du har en gård där det finns gräsytor som du inte kommer åt med en gräsklippare kan du ha nytta av en slåtterbalk. Den här modellen är stark och kraftfull samtidigt som den är kompakt. Detta är förstås väldigt positiva egenskaper eftersom det ger dig möjlighet att äga ett effektivt redskap som du samtidigt inte behöver ha några problem att få plats med i redskapsboden.

Den här slåtterbalken väger 59 kg och den har en bränsletank som rymmer 1,5 liter. Den drivs med blyfri 95 oktan bensin och det krävs motorolja för att den ska fungera korrekt. Det är viktigt att komma ihåg att motoroljan inte följer med eller är påfylld vid köp. Denna behöver med andra ord köpas till separat. Med den här slåtterbalken kan du på ett enkelt och effektivt sätt klippa bort gräs runt staketstolpar, runt träd och på andra ställen där det är svårt att komma åt med den vanliga gräsklipparen.

Kolla priset

Multimaskinen

Har du gård, eller en stor trädgård, vill du kanske ha en maskin som klarar fler uppgifter än att bara slå högt gräs och sly. Då rekommenderar vi att du satsar på en multimaskin, där du kan välja redskap efter behov. Multimaskinen, eller redskapsbäraren som den också kallas, kan kompletteras med olika redskap som jordfräs, rotorslåtter, snöblad, sopvals och slåtterbalk. Då ar du ett redskap som är till god hjälp året runt och vid de flesta tillfällen. På vintern kan du få undan snön utan större ansträngning, och när våren kommer sopar du undan sand och skräp från gården eller gatan med hjälp av sopvalsen. En jordfräs är bra att ha både i jordbruket och i trädgården och både rotorslåtter och slåtterbalk hjälper dig när du vill slå vallar, ängar och andra bevuxna ytor som en vanlig gräsklippare inte kan klara av. En multimaskin av detta slag köps oftast som en basmaskin där du själv väljer vilka tillbehör du vill köpa till.

För att slå högt gräs

För att hålla ytor öppna, och för att slå högt gräs

De flesta som har en trädgård behöver ha några hjälpmedel för att underlätta, eller till och med möjliggöra, trädgårdsarbetet. Men, det finns förstås andra än trädgårdsägare som har behov av slåtterbalkar och andra redskap. Inom jordbruk, kommuner och andra professionella områden används slåtterbalkar av olika storlekar och modeller för att hålla ytor öppna, och för att slå högt gräs. Överallt där man har en naturtomt att sköta är en slåtterbalk ett redskap som förenklar jobbet. Vill du inte slå stora ytor med lie eller trimmer är slåtterbalken det självklara alternativet. Om du väljer en mindre slåtterbalk som du skjuter framför dig eller en större maskin som dras av en traktor är förstås en fråga om behov och önskemål. För större ytor är det både bekvämare och mer tidsbesparande att använda en bredare balk som dras av en traktor. Men, om du bara ska slå en mindre yta kan det vara enklare att använda en mindre maskin som du kommer åt med på ett bättre sätt.

Nöjd användare av slåttermaskin.

Här på nätet finns ett stort utbud av slåtterbalkar, och eftersom de är samlade på ett ställe är det lätt att jämföra dem med varandra, för att hitta den balk som passar dina behov bäst. Här får du utförlig information om maskinens prestanda, mått, kapacitet och mycket annat, på respektive produktsida. Du kan också jämföra priser för att kunna köpa den slåtterbalk du väljer där du får den till det bästa priset. Det är ju aldrig roligt att betala mer än nödvändigt och här har du verkligen möjlighet att hitta de bästa priserna.

Frågor och svar kring Slåtterbalkar

✅ Vad används en slåtterbalk till?

Den används för att beta av gräs på ängar och gärden. Många använder sig av en slåtterbalk för att slå gräset för att sedan kunna ta tillvara på det. Det här är en typ av redskap som passar bäst att använda när markerna som ska betas av inte är alltför stora, då det inte går så snabbt som med en traktor med de rätta tillbehören. Här hittar du våra Toppval av Slåtterbalkar.

✅ Vilka är fördelarna med en slåtterbalk?

Att beta av en äng går betydligt snabbare med en slåtterbalk än att slå den för hand med en lie. Det är dessutom betydligt billigare än många andra redskap som används för att slå gräs.

✅ Vad kostar det att köpa en slåtterbalk?

Det finns gott om olika slåtterbalkar på marknaden och eftersom det finns skillnader vad gäller prestanda och kapacitet finns det även skillnader när det kommer till pris. Du kan hitta alternativ som kostar runt 3 500 kronor, men då får du inte de maskiner som har bäst kapacitet och är mest effektiva. Om du vill ha ett mer kraftfullt redskap får du vara beredd att betala mer. Då kan det vara mer rimligt att leta efter en maskin i prisklassen 8 000 – 10 000 kronor.

✅ Vad bör man tänka på när man ska välja slåtterbalk?

Det finns flera olika faktorer som avgör hur lättanvänd och effektiv slåtterbalken är. Titta bland annat på klippbredd och klipphöjd samt vilka tillbehör som finns och följer med. Ta även en titt på motorn samt vilken effekt som anges. Där kan det finnas stora och betydelsefulla skillnader. Vidare är det naturligtvis intressant att undersöka så att maskinen är självgående, och antalet växlar kan också ha betydelse. Att granska vibrationerna är också viktigt. Många slåtterbalkar är så gott som vibrationsfria, medan andra inte är det. Om redskapet används ofta har detta stor betydelse eftersom det kan få negativa konsekvenser för den som går med balken om den konstant vibrerar kraftigt.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Slåtterbalkar Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin