Motorsågsbyxor

Skogsarbeten av olika slag är ofta ganska riskfyllda. Det gället att ha kunskap och iaktta försiktighet. Ja, det gäller helt enkelt att veta vad man gör och att ha bra utrustning och nödvändiga skydd. De flesta vet att man sätter på sig en hjälm, hörselkåpor och rejäla handskar när man ska jobba med motorsåg. Men, alla vet kanske inte att man också måste tänka på klädseln. Jeans, till exempel, är bra byxor för många andra typer av arbeten, men om du ska fälla träd, eller av någon annan anledning använder motorsåg, är jeans helt olämpliga. Starta aldrig motorsågen om du är klädd i jeans, eller andra vanliga arbetsbyxor.

Bäst Motorsågsbyxor
Snabbmeny:
Toppval Motorsågsbyxor Vanliga frågor


Skogsbyxor för arbete med motorsåg

Vid arbete med motorsåg är det viktigt att använda speciella skyddskläder. Kläder som minskar risken för skador om olyckan är framme. Olyckor går förstås aldrig att helt förebygga, men det går att förhindra att skadorna blir onödigt svåra om något går fel. Vid skogsarbete ska du använda skogsbyxor, eller motorsågsbyxor som de också kallas, dessa byxor är klassade som skyddskläder och ska förhindra att du sågar av dig benet om något händer.

Kan en byxa verkligen förhindra att sågen skadar benen om man slinter? En motorsåg som snabbt kan såga igen en tjock stam kan väl inte hindras av en byxa i textil. Jo, en bra motorsågsbyxa med det rätta sågskyddet kan faktiskt stoppa sågen innan den når in till benet. Sågskyddet består nämligen av långa trådar som är invävda i ett flertal lager. När sågkedjan går genom yttertyget följer dessa trådar med in till sågens drivhjul där de orsakar tvärstopp och kedjan stannar omedelbart. Sågen stoppar alltså innan den kommer in till benet, och byxan har gjort sin uppgift. Har du bara ett par vanliga jeans finns inget som hindrar sågen och katastrofen är ett faktum.

Skogsbyxor skyddar dig om motorsågen slinter.

Skyddskläder och bra rutiner vid skogsarbete

Det är inte bara skyddskläder som gör ditt arbete i skogen säkrare. Skyddskläder och bra utrustning tillsammans med bra rutiner kan göra skogsarbetet betydligt mindre riskfyllt.

  • Följa alla säkerhetsföreskrifter noga både då det gäller arbete med motor- och röjsåg.
  • Meddela alltid någon anhörig, eller annan närstående, var du ska arbeta under dagen.
  • Märk ut platsen på en karta som du hänger upp väl synlig hemma, till exempel på kylskåpet. Då kan man snabbt och lätt hitta platsen om något skulle inträffa.
  • Ha alltid mobiltelefon, eller kommunikationsradio om du använder sån, lätt tillgänglig. I framfickan på jackan är den lätt att komma åt.
  • Se till att mobilen är fulladdad när du går hemifrån på morgonen.
  • Ställ ditt fordon i färdriktningen så att du lätt kan köra iväg vid behov.
  • Ha regelbunden kontakt med någon närstående under dagen.

Det finns också en hel del andra användbara tips som gör jobbet säkrare. Låt alltid maskinen göra jobbet och se till att kedjan alltid är vass. Om du slarvar med slipningen så att kedjan blir slö ökar risken för kast. Kast är den vanligaste orsaken till olyckor, så ta för vana att slipa kedjan regelbundet. Du kan, till exempel, slipa varje gång du tankar, eller om du använder en eldriven motorsåg, varje gång du fyller på olja. Det är ju inte så viktigt när du slipar kedjan, bar du gör det regelbundet så att kedjan alltid är vass.

Då och då behöver du också byta ut kedjan. För att få rätt kedja behöver du då känna till kedjans spårbredd, delning och antalet drivlänkar. Om du är osäker kan du ta med dig den gamla kedjan till butiken, så får du rätt kedja till din motorsåg.

Kläder för skogsarbete

För att skona kroppen och minska risken för skador bör du använda dig av lyftkrok, lyftsax, huggkrok och andra bra redskap som är avsedda för ändamålet. Och givetvis ska du använda rätt kläder som är avsedda för skogsarbete. Motorsågsbyxor är, som sagt, ett måste vid arbete med motorsåg. Bra stövlar, eller kängor, med sågskydd och ett par bra arbetshandskar är också en självklarhet för att minimera risken för skador.

 
Inga förslag för tillfället.
 

Hjälm, hörselskydd & reflexjacka

En hjälm måste du förstås ha, och hjälmen bör vara försedd med ett visir för att undvika att få skräp i ögonen, och den bör också ha hörselskydd. En bra, ventilerade jacka, gärna med varsel och reflexer hör också till den säkerhetshöjande klädseln.

Hjälm, hörselskydd & reflexjacka är viktig utrustning

Det finns också en utbildning som resulterar i ett körkort för motor- respektive röjsåg. Än så länge är körkortet frivilligt för den som jobbar på egen skogsfastighet. Men körkortet kan ses som en billig livförsäkring eftersom rätt hantering minskar risken för olyckor och skador kraftigt.

Men även om det inte finns lag på att du måste ha körkort för motorsåg, finns det lagar och bestämmelser för skogsarbete. Dessa regler är inte uppsatta för att ställa till besvär utan för att göra skogsarbetet så riskfritt som möjligt. Bland annat är det lag på att vara varselklädd och att ha första förband med sig.

Skogsbyxorna bör ha sågskydd fram.

Motorsågsbyxor finns i olika skyddsklasser. För att vara godkänd måste skyddsklassen vara lägst klass 1. Byxor med skyddsklass 2 och 3 klarar högre hastighet på sågkedjan. För att vara godkända ska byxorna ha sågskydd fram, men det finns också byxor som har skydd bak. För att byxorna ska ge det nödvändiga skyddet krävs att du sköter dem på rätt sätt. Tänk på att en smutsig och kådindränkt byxa ger ett sämre skydd än en ren. Och om du har sågat i byxan en gång ska den genast bytas ut, eftersom det då inte går att garantera att den längre ger ett skydd. Så snart trådarna är lösa är nämligen skyddsverkan borta.

Skogsbyxa, eller motorsågsbyxa, finns både som midjebyxa och hängselbyxa. Du väljer den modell som du trivs bäst med och som känns bekväm när du arbetar. En fördel med hängselbyxan är att den har en förhöjd rygg, och alltså håller ryggen varm, men om du trivs bättre med en midjebyxa ska du givetvis välja den modellen.
 

Frågor och svar kring Motorsågsbyxor

✅ Vem behöver en motorsågsbyxa?

En skogsbyxa/motorsågsbyxa är något som alla som arbetar i skog och mark kan ha nytta av. Den skyddar på ett sätt som vanliga byxor inte gör. Vid utförande av vissa sysslor kan det till och med vara livsviktigt att ha den här typen av skyddskläder på. Ett sådant exempel är när någon ska använda en motorsåg för att såga upp timmer eller fälla träd. Då är det av största vikt att man är iklädd de rätta skyddskläderna. En skogsbyxa eller motorsågsbyxor är ett av de plagg man då behöver. Här hittar du våra Toppval av Motorsågsbyxor.


✅ Vad är det som gör att det skiljer så mycket i pris mellan olika skogsbyxor?

Det finns många faktorer som kan påverka priset. Ofta kan de dyrare plaggen stoltsera med betydligt bättre passform samt att de ofta är bekvämare. Byxorna kan vara tillverkade i andra material. Det kan också skilja i slitstyrka. Vissa har hängslen och är sydda på annat sätt. Det kan också skilja åt när det kommer till certifieringar och detta är förstås något som det är ytterst viktigt att titta på. Man bör aldrig köpa ett par skogsbyxor utan certifiering för att pressa ned priset. Säkerhetsplagg är produkter på vilka man aldrig bör tumma på kvaliteten för att få ett lägre pris.


✅ Hur mycket kostar ett par motorsågsbyxor?

Det här är en produkttyp där det finns ganska stora prisskillnader. Det går att hitta motorsågsbyxor för runt 500 kronor, men det finns också modeller som kostar cirka 3 000 kronor. Det är naturligtvis bra att undersöka vad det är för skillnader, men det är också viktigt att komma ihåg att det tilltänkta arbetssättet spelar roll. Den som arbetar heltid ute i skogen behöver ställa andra krav på sina byxor än någon som plockar fram motorsågen hemma på tomten ett par gånger per år för att såga ved. Dock ska naturligtvis alltid säkerheten stå i fokus, och det är inte ens värt att titta på de plagg som eventuellt saknar certifieringar.


✅ Vilka skyddsplagg behövs tillsammans med skogsbyxor?

Det är bra att komplettera skogsbyxorna med hjälm, handskar, kängor och en lämplig skogsjacka. Då är man bra klädd från topp till tå.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Motorsågsbyxor Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider: