Från vilken ålder kan man använda en hoppgunga?

Från vilken ålder kan man använda en hoppgunga?
Använda en hoppgunga – från vilken ålder?

Innan du fick barn köpte du förmodligen en hel del saker till din bebis. Det rörde sig förmodligen om den typen av saker som du redan från början visste skulle behövas, som ett skötbord, en barnvagn, en babysäng och liknande ting. När din bebis väl har kommit har du förmodligen haft mer tid att fundera över vilka saker som kan komma att vara till glädje och nytta för den lilla familjemedlemmen efter någon månad. Någon kanske har tipsat dig om en hoppgunga, eller så kanske du har sett en sådan i någon tidning eller blogg. Och visst är det här en fenomenalt rolig produkt för den lilla, förutsatt att du inte börjar använda den för tidigt. Men när är det då dags för bebisen att börja roa sig i hoppgungan? Det ska vi reda ut nu.

Viktigt med stabilitet i rygg och nacke

Det kan vara svårt att säga en exakt åldersgräns som gäller för alla barn, när det kommer till användning av hoppgungor. Anledningen till detta är att alla barn utvecklas i sin egen takt. I det här fallet är det viktigt att barnet hunnit bli stabil i nacke och rygg innan du sätter honom eller henne i gungan. Tanken är inte att barnet ska hänga i gungan. Det ska snarare vara möjligt för den lilla att sträcka på sig, och det kan vara en fördel att sänka gungan så att bebisen kan ha foten i marken ordentligt. Många hoppgungor har en rekommenderad ålder från 4 månader. Det gäller dock att du som förälder tar detta med en nypa salt och är uppmärksam på ditt barns utveckling. Du bör definitivt vänta tills ditt barn har uppnått den rekommenderade åldern, men vänta gärna längre om ditt barn inte hunnit bli helt stabil i rygg och nacke vid 4 månaders ålder. Ha inte för bråttom.

Fördelar med hoppgungan

Fördelar med hoppgungan

Om du inte har för bråttom, utan väntar tills ditt barn är fysiskt redo, har hoppgungan många fördelar. Den låter barnet öva upp sin koordinationsförmåga och motorik. Den är dessutom positiv för den lilla bebisens sinnesutveckling. Användning av en hoppgunga stärker även musklerna hos den lilla. Sist men inte minst tycker de allra flesta små barn att det är väldigt roligt att leka i hoppgungan en stund. Som med de flesta saker gäller det dock att använda hoppgungan med viss försiktighet. Det är inte meningen att barnet ska sitta i gungan i flera timmar, utan det är korta stunder som gäller. Detta är viktigt av flera skäl. Dels blir det för jobbigt rent fysiskt att hoppa i gungan under långa stunder, dels blir det också mentalt jobbigt med alla intryck efter ett tag. Lagom är med andra ord bäst när det kommer till användning av hoppgungor. Så länge du inte börjar allt för tidigt, och den bara används korta stunder, har hoppgungan stor chans att bli en riktig favorit hos din yngsta familjemedlem, och troligen även en stor favorit hos er föräldrar som får händerna fria en liten stund.