Ponycycle

Bäst ponycycle

Toppval Ponycycle Vad är en Ponycycle? Vanliga frågor


Är du mamma eller pappa till en hästtokig liten kille eller tjej? Har du letat med ljus och lykta efter alla leksaker och böcker du kan hitta på temat hästar? Då kan en pony cycle vara nästa steg. Den kan verkligen sägas ha det lilla extra och den är verkligen ett helt fantastiskt föremål för alla som tycker om hästar och ponnyer. Ponycycles har ännu inte hunnit bli så väldigt vanliga här i Sverige, men i flera andra länder har de varit väldigt populära i flera år. Man ser tydligt att fler lägger märke till dem även här i Sverige.

Vad är en ponycycle?

Innan du kan fatta ett beslut kring huruvida en ponycycle skulle kunna vara något för ditt barn eller inte, behöver du förstås förstå vad en ponycycle faktiskt är för något. Svaret är lyckligtvis enkelt. Det är en mekanisk häst, eller ponny. Den går på hjul och rör sig faktiskt framåt. Detta sker med hjälp av barnets rörelser. I takt med att barnet gör gungande rörelser flyttar sig den mekaniska hästen framåt. Vissa ponycycles har stigbyglar som barnet kan sätta fötterna i och som kan vara till hjälp när barnet ska röra sig för att få hästen att gå.

Fördelar med den här typen av leksak

Den som är förälder till ett barn som verkligen älskar hästar kan nog omedelbart räkna ut att det här är en leksak som kommer mötas med ett stort leende. Visst blir barnen glada för små leksakshästar som de får flytta runt själva, gunghästar, käpphästar och färgrika hästar från My Little Pony. Det går dock inte att komma ifrån att den här typen av leksakshäst ger en mer verklighetstrogen känsla. I och med att den faktiskt rör sig framåt ligger den redan steget före alla andra alternativ. Att det dessutom går att sitta på den och rida gör att den uppskattas ännu mer. Det här blir snabbt en favorit. Frågan är då vilka fördelar som kan räknas upp med den här typen av leksak? Det ska vi titta närmare på nu.

Ponycycle - för barn som verkligen älskar hästar.

Verklighetstrogen

Många barn drömmer om en egen häst eller ponny. Att få en vanlig leksakshäst kan visserligen vara roligt, men det är inte ens i närheten av att få en riktig häst. Att få en ponycycle är ett steg på vägen kan man säga. Det är visserligen inte en levande häst att sköta om och rida ut i skogen på. Däremot är det en stor leksakshäst som kan röra sig medan barnet sitter på den. Den är mer verklighetstrogen än de allra flesta leksakshästar och den uppskattas ofta många gånger mer än en vanlig liten leksaksponny.

Kombinerar glädje med rörelse

När barnet leker med sin pony cycle får han eller hon kombinera rörelse och aktivitet med glädje. Det är viktigare än man först tror. Barn och ungdomar har blivit mer stillasittande idag än de var för några decennier sedan. Det gäller därför att få in motion och rörelse som en naturlig del av barnens vardag. Det behöver faktiskt inte handla om fotbollsträningar, balett, gymnastik eller tennis. För mindre barn kan det handla om att göra leken mer rörlig. Att rida på en mekanisk häst kan vara ett bra inslag i en rörlig lek. Eftersom hästen bara går framåt om ryttaren rör sig på dess rygg, fungerar leken bara så länge barnet rör på sig. Att hålla igång blir därför en naturlig del av leken med en mekanisk häst. Samtidigt tycker så gott som alla hästtokiga barn att den här typen av lek är rolig. Därför blir inte rörelsen på något sätt jobbig eller svår att få barnet att utföra. Det blir helt enkelt en uppskattad del av leken. Det här är mycket värt, och något som är värt att tänka på när du funderar över om du ska köpa en ponycycle eller inte.

Toppval Ponycycle 2024

Vi har valt dessa ponycycle som våra Toppval.
Jättemysiga mekaniska lekhästar som rör sig framåt genom att barnet gör upprepande gungande rörelser. Barnen kan ta sats på stigbyglarna. Dessa Ponycycle sammanför på ett unikt sätt barnens lekglädje och behov av rörelse och aktivitet.

===

===

Olika storlekar ger längre användningstid

En vanlig fråga är för vem den mekaniska hästen är lämplig. Det är förstås en viktig fråga, eftersom du ju vill att den present du köper ska vara avsedd för just ditt barn. Lyckligtvis finns det ponycycles i olika storlekar. De har helt enkelt olika mankhöjd, vilket man ju även ser hos riktiga hästar och ponnier. Vanligast är att storlekarna delas upp i Small, Medium, Large och X-Large. En vanlig mankhöjd på en häst i storleken small är mellan 45 och 50 cm. Den här typen av mekanisk häst är lämplig för barn mellan 3 och 5 år. Ponycycle medium har vanligtvis en mankhöjd på cirka 58 cm. Den är avsedd för barn mellan 4 och 9 år. De större storlekarna är lite högre, och klarar dessutom tyngre vikter. Faktum är att x-large, åtminstone vissa av dem, har en maxvikt på 80 kg. Det innebär att även vissa vuxna faktiskt kan testa att ta en liten ridtur på dessa häftiga leksaker.

Rolig lek med mekaniska hästar.

Till de allra minsta

Vad ska man då som förälder göra om man vill köpa en verklighetstrogen häst till ett riktigt litet barn, som är i 1-årsåldern eller ett år äldre? Det är en bra fråga. De vanliga mekaniska hästarna är då inget lämpligt alternativ. De är ju främst avsedda för barn från 3 år. Däremot går det att förbereda det lilla barnet, genom att köpa en liknande häst, men utan ben. Den är bred och har sadel, så att barnet kan sitta på den och hålla i tyglarna. Däremot går den inte framåt. Om en förälder står bredvid kan den här hästen placeras på en stol eller liknande, så att benen hänger fritt. Det förutsätter dock att föräldern håller i den samtidigt. Hästen går som nämnts inte framåt, men den skapar ändå en rolig känsla för det lilla barnet. Den kan dessutom gnägga och låta som en riktig häst. Det skapar stor glädje hos ett litet barn. Den känslan kan barnet sedan ta med sig när det hunnit bli lite större och kan börja använda en riktig Ponycycle.

Tillbehör till den mekaniska hästen

För den som håller på med riktiga hästar är det ofta minst lika roligt att sköta hästen som att rida. Att köpa passande tillbehör är också något som lockar. Att det faktiskt finns en del tillbehör att hitta till ponycycles är därför en stor fördel. Det gör att den lilla ägaren kan få uppleva flera av de delar som ingår i att ha en egen häst. Det finns ryktset att hitta till mekaniska hästar. Där i ingår den typen av ryktsaker som brukar köpas även till en riktig häst. Ryktborstar, ryktskrapor, mankammar och hovkratsar är några av de föremål som brukar återfinnas där i. Med ett sådant set i sin ägo har din son eller dotter allt han eller hon behöver för att kunna ta väl hand om sin nya fyrbenta vän. Om du vill köpa fler tillbehör finns det exempelvis täcken att köpa till en pony cycle. Det går även att hitta lindor, att linda hästens ben med. Det finns med andra ord en rad saker du kan ladda upp med, för att säkra framtida födelsedagspresenter och julklappar.

Tillbehör till ryttaren

Det är förstås inte bara hästen som ska utrustas. Även den lilla ryttaren vill förmodligen ha rätt utrustning. Där går det förstås utmärkt att använda vanliga tillbehör för ryttare. Det kan så klart bli lite väl dyrt om du ska köpa helt nya ridkläder. Lyckligtvis brukar det vara ganska lätt att hitta fina begagnade ridkläder och utrustning till ett barn. Du kan se dig om när du är på loppis, eller på auktion, och finkamma sidor som Blocket och Tradera. Där kan du leta efter ridbyxor, ridstövlar, ridspö, ridhjälm och annat som en liten ryttare kan tänkas behöva. De här sakerna är naturligtvis inget måste för att ditt barn ska kunna rida på sin mekaniska häst och ha glädje av den.

Det handlar bara om att ta glädjen till ytterligare en nivå. Det kan dessutom vara ett utmärkt sätt att hitta passande och roliga presenter under flera år framöver. Fördelen med att köpa ridkläder som barnet kan ha när han eller hon rider på sin mekaniska häst, är att dessa sedan även kan användas om det blir dags att börja ta ridlektioner på ridskola. Tänk bara på att det kan behövas en ny ridhjälm om det blir aktuellt med ridlektioner. På en mekanisk häst duger det bra med en begagnad, men när det blir dags att rida på riktiga hästar bör du se till att införskaffa en godkänd och ny ridhjälm till sonen eller dottern.


Frågor och svar kring Ponycycle

✅ Kan en ponycycle användas utomhus?

Nej, en Ponycycle är till för inomhusbruk. Den tar sig bara fram på plant underlag. Det är därför viktigt att det inte finns några stora höjdskillnader där den ska användas. Det bör inte finnas några trösklar i vägen och även vissa mattor kan ställa till det. Utomhusbruk fungerar vanligtvis inte alls, förutsatt att du inte har en plan veranda där du kan använda den.

✅ Hur mycket kostar en mekanisk häst?

Priset kan variera något, beroende på vilken butik du handlar från. Generellt ligger dock priset på 2 300 – 4 500 kronor. Det finns dock även några dyrare modeller. När du beställer en ponycycle kan det vara värt att undersöka om frakten ingår. Om den inte gör det, bör du titta efter hur stor fraktkostnaden är. I vissa butiker rör det sig om en mindre summa på 30 – 50 kronor. I andra butiker kan priset vara betydligt högre. Se till att leta efter en butik som erbjuder ett bra totalpris.

✅ Är en Ponycycle en bra leksak att satsa på för att utveckla balansen hos ett barn?

Absolut. En Ponycycle är ett alldeles utmärkt redskap att träna balansen på. Det blir dessutom väldigt effektivt eftersom det är roligt att rida på hästen. Det blir en balansträning som känns mer som en rolig lek än som träning, vilket det ju också är på sätt och vis.

Källor:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin