Resesäng

Tyckte du om att åka och hälsa på släkt och vänner, eller bara resa på semester inom Sverige innan du fick barn? Vem har sagt att du måste sluta med det bara för att du har fått barn? Förhoppningsvis ingen. Det ligger åtminstone ingen sanning i ett sådant påstående. Visst kan du ta med din baby ut på resor både i Sverige och utomlands. Du kan fortsätta med den livsstil du hade innan, även om du naturligtvis kan behöva göra en del anpassningar. För att förenkla vardagen kan det vara bra att köpa en resesäng som din baby kan sova i när ni är på besök hos släktingar, vänner eller när ni hyrt en stuga där ni ska bo några dagar. På så sätt kan ni bibehålla vardagsrutinerna med läggning, godnattsaga, vaggvisor eller hur ni än brukar göra. Det finns flera bra sängar på marknaden som är enkla att packa ihop och ta med i bilen.

Bäst Resesäng
Snabbmeny:
Toppval Resesängar Carena Babybjörn Vanliga frågor


För resor i när och fjärran

En resesäng är praktisk att ha och ta med oavsett om du ska besöka din bästa väninna som bor tre mil ifrån dig, eller om du ska åka till andra sidan landet för ett par veckors semester. Visst går det att ha babyn i din säng under semestern eller besöket hos vänner eller familj. Det brukar dock rekommenderas att försöka behålla vanliga rutiner, så om din dotter eller son är van att sova i egen säng är det onödigt att bryta det mönstret. Dessutom ger det dig större frihet.

Genom att ha med en resesäng slipper du oroa dig för att barnet ska rulla ur sängen. Det innebär att du själv inte behöver gå och lägga dig tillsammans med babyn för middagsvila eller när det är dags att sova för natten. Det ger dig mer tid att umgås med dina vänner, familjemedlemmar eller helt enkelt koppla av på semestern. Avstå därför inte från att köpa en resesäng till din baby bara för att du främst åker iväg på övernattningsbesök relativt nära ditt hem. Sängen kommer att göra lika stor nytta där, som om du reste 80 mil.

Även utomhus

Något som kan vara värt att tänka på är att det faktiskt går att ha nytta av resesängen även utomhus. Många av de här sängarna kan tas med till stranden om du vill att din lilla baby ska kunna sitta och leka utan att bli sandig. Om det blir aktuellt att vila mitt på dagen, medan resten av familjen kopplar av på stranden kan barnet sedan sova gott i sin säng. Eftersom den här typen av sängar har en väldigt låg vikt är det enkelt att ta med dem ut från bilen och ut på stranden. Det är heller inte bara på stranden den kan vara till nytta. Om ni tar den med till sommarstugan kan den naturligtvis ställas i ett skuggigt hörn i trädgården så att barnet kan ta sin middagsvila ute medan ni andra pysslar i trädgården.

Olika resesängar

Olika resesängar

Att hitta en bra resesäng är inga problem, problemet ligger snarare i att välja bland alla fina modeller. Det finns många, och de flesta av dem har sina egna specialiteter. Vi ska nu titta på vilken typ av resesängar du kan tänkas hitta när du börjar leta efter en lämplig resesäng att köpa.

Kombinerad reseförpackning

Det går att hitta resesängar som kommer i hela reseförpackningar. Förutom själva sängen följer även ett skötbord och en babysitter med. Det går att fästa båda dessa tillbehör på själva sängen, något som ger ökade användningsmöjligheter. Det här är ett perfekt paket att ta med när familjen ska bege sig till sommarstugan eller när det är dags att åka på bilsemester under några veckors tid. Med en säng, ett skötbord och en babysitter har man många av de saker ett litet spädbarn behöver de första månaderna.

Sängar med vibrationseffekt och melodier

Är du ute efter en säng som ditt barn lätt kan somna i? Då kan kanske en av de resesängar som har inbyggd vibrationseffekt vara något för dig. Det finns resesängar som både vibrerar för att vagga den lilla till sömns, och som kan spela upp en eller flera melodier som finns inbyggda i sängen. Det här är funktioner som uppskattas mycket av både barn och föräldrar. Plötsligt försvinner behovet av en separat babymobil, åtminstone för melodiernas skull. Det kan naturligtvis fortfarande vara roligt för barnet att ha något att fästa blicken på i sängen, men det är något som troligtvis går att avvara just under semesterveckorna och kortvariga resor.

 

Toppval Resesängar 2023

Vi har valt dessa resesängar som våra Toppval.
Kompletta och praktiska resesängar i lättviktsmaterial. Dessa sängar är lätt att bära med sig och går att fälla upp och vika ihop på bara några sekunder. De passar perfekt på campingen eller som vilobädd hemma. Med en resesäng slipper du även besvära om en extra bädd när du är på besök med ditt barn.


 
 

Babybjörn resesängar

Resesängarna från BABYBJÖRN är lätta att ta med sig, enkla att fälla upp och ihop och tillsammans med en mjuk madrass blir resesängen till en skön sovplats på resan.:

 

Små sängar som går som handbagage

Om du ska ta med din baby på en utlandsresa kanske du nästan har gett upp hoppet om att kunna ta med en säng. Du vill förstås inte släpa på allt för otympligt bagage, och du har troligtvis inte tillräckligt med utrymme för att kunna ta med en fullstor resesäng. Då är det tur att det även finns mindre varianter. Faktum är att det, för de minsta, finns små resesängar som väger under 4 kg. Dessa kan packas ihop så att de tar så liten plats att de faktiskt kan tas med ombord som handbagage. Detta är naturligtvis väldigt fördelaktigt. Det betyder att din baby kan ha med en egen sovplats oavsett om ni reser till Grekland, USA eller Thailand. På så sätt slipper ni förlita er på att boendet på resmålet har någon typ av babysäng att låna ut, och ni slipper frångå vardagsrutinerna allt för mycket.

Den här resesängen är för övrigt även praktisk att ha i hemmet, eftersom den är så liten. Den kan användas som extra sovplats på dagen, om du till exempel vill att din bebis ska kunna ligga i köket och sova medan du diskar eller lagar mat. Den kan även flyttas ut på verandan om du vill ha barnet sovande där medan du rensar rabatterna utanför. Den är liten, lätt att flytta på och det finns dessutom riktigt fina modeller som du med gott samvete kan låta stå framme utan att de förstör inredningen på något sätt.

Säng med tak och väggar

Säng med tak och väggar

Har ni en sommarstuga i norra Sverige eller planerar ni att resa dit på semester och hyra en stuga inom kort? Har ni kanske tänkt leva friluftsliv och sova i det fria under semestern? Då kan det vara klokt att köpa den typen av resesäng som har inbyggda väggar och tak som kan fällas upp, och som har inbyggt myggnät. Den här varianten blir nästan som ett eget litet tält. Det håller insekter och flygfän ute så att barnet tryggt kan sova vidare, och den ger skydd mot vind. Det här är den perfekta sängen att använda ute i naturen, men även om ni vill ställa den på verandan någonstans där det är myggrikt. Det behöver naturligtvis inte vara just i norra Sverige. Myggor finns det gott om på många platser i vårt avlånga land. Det innebär att det finns ett brett användningsområde för den här typen av sängar.

Skötväskan som kan förvandlas till säng

Att nyfödda bebisar är väldigt små vet du redan. Det betyder också att de inte behöver en resesäng som är lika stor som en spjälsäng när ni befinner er på resande fot. När babyn är riktigt liten går det faktiskt att satsa på en annan typ av spjälsäng, där en skötväska kan göras om till en liten säng. När väskan viks ut formas den som en liten bädd med upphöjda kanter, något som gör att babyn får en ombonad liten sovplats, som dessutom är lätt att bära med. För att göra det hela ännu bättre behöver du inte plocka ut det du har i skötväskans olika fack för att den här lösningen ska fungera. Det går alldeles utmärkt att använda väskan för förvaring samtidigt som den används som sovplats. Det gör hela lösningen väldigt praktisk och bra.

Att tänka på

När du köper en resesäng bör du tänka på att det är mycket viktigt att välja en säker modell. Det finns europeiska standarder för säkerhet för just resesängar. En vanlig sådan är EN:1130. När du ska välja ut en produkt ska den med andra ord vara testad och godkänd enligt denna standard, eller någon likvärdig. På så sätt kan du känna dig säker på att sängen är säker att använda. Det är också viktigt att kanterna på sängen är tillräckligt höga, så att barnet inte riskerar att ramla ut.

Dessutom ska det finnas tillräckligt utrymme mellan madrassens ovandel och sängens kant, så att det inte finns möjlighet för barnet att ta sig ut den vägen. Här varierar naturligtvis kravet beroende på barnets ålder, eftersom det blir en annan sak för barn som lärt sig sitta och kanske till och med stå, jämfört med ett nyfött barn.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Resesängar

✅ Vad är rekommenderad ålder på en resesäng?

Många tillverkare anger att sängarna kan användas av barn mellan 0 och 3 år. Det finns dock mindre sängar som kan användas betydligt kortare. De kan oftast användas fram till dess att barnet har lärt sig att sitta. Då är det dags att byta till en annan lösning.


✅ Vilket material är resesängar tillverkat av?

Det finns olika typer av resesängar, men många av dem är tillverkade av aluminium och polyester. Ramen är då av aluminium, medan tyget är av polyester. Andra varianter förekommer dock också.


✅ Hur mycket kostar en resesäng?

De enklaste modellerna kostar runt 200 kronor. Även om du vill satsa på en något mer avancerad variant finns det gott om modeller som kostar under 1 000 kronor. För kombinerade resepaket och mer påkostade varianter kan ni få betala mer. Det finns resesängar som kostar mellan 2 000 och 4 000 kronor. För den som bara reser bort en eller ett par gånger per år känns ett så pass dyrt inköp kanske som överkurs, men för den som reser varje månad kan det vara värt pengarna.

Källor:Snabbmeny:
Toppval Resesängar Carena Babybjörn Vanliga frågor